I år går BNP ner med 3,2 procent i Sverige men nästa år stiger den med 3,3 procent, och även under 2022.

ANNONS

Så ser den nya kalkylen ut från OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, skriver Omni med hänvisning till Nyhetsbyrån Direkt.

Globalt räknar OECD med ett BNP-fall på 4,2 procent i år, men återhämtningen blir lika stor nästa år, enligt prognosen.

När det gäller hushållens konsumtion ser OECD en inbromsning framför sig på grund av skenande arbetslöshet och social distansering, samtidigt är förväntan att ett lågt kapacitetsutnyttjande dämpar företagens investeringar.

Här, på Di.se, kan du läsa mer om OECD:s ekonomiska prognos för världen. Om ett år är förhoppningen att världsekonomin är tillbaka på banan, men vägen dit väntas bli turbulent.

Eurozonens tillväxt hotad under 2021

När det gäller Europa specifikt varnar Internationella valutafonden, IMF, för att pandemin kan lägga krokben för tillväxten.

Eurozonens tillväxt i första kvartalet 2021 blir mindre än estimerat såvida inte pandemindynamiken i regionen förändras betydligt, enligt IMF, rapporterar CNBC.

IMF har uttalat att det troligtvis kommer krävas ytterligare finanspolitiska och penningpolitiska stimulanser för att stötta regionen.

ANNONS
ANNONS

Osäkerhet i regionen kan även inträffa till en följd av de pågående förhandlingarna med Storbritannien och en potentiell eskalering av handelsspänningarna mellan Storbritannien och EU.