Ny arbetslagstiftning i Spanien – ledamot röstade fel

Uppdaterad: 06 feb. 2022Publicerad: 06 feb. 2022
Spanien
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. (Foto: TT)

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez fick igenom sin nya arbetslagstiftning med minsta möjliga marginal, 175-174 – efter att en ledamot i oppositionen tryckt på fel knapp.

ANNONS
ANNONS

Den nya arbetslagstiftningen är en av Spaniens socialistiske premiärminister Pedro Sanchez viktigaste reformer under mandatperioden, och var kritisk för att Spanien ska kunna få ta del av EU-stöd på 140 miljarder euro för att reparera ekonomin efter coronapandemin.

Lagstiftningen går ut på att reducera mängden tillfälliga kontrakt på den spanska arbetsmarknaden. Landet har en av de högsta siffrorna, nära 25 procent, för temporära anställningar i EU, enligt Bloomberg.

Premiärministern har dock haft svårt att hitta stöd för reformen, då de regionala partier från Katalonien och Baskien som normalt sett ger stöd åt minoritetsregeringen i parlamentet satt sig emot reformen då de menar att den är ett slag mot autonomiteten för regionerna.

Men efter en ohelig allians med center-högerpartiet Ciudadanos och en rejäl gnutta tur gick reformen igenom parlamentet med minsta möjliga marginal, 175-174.

Efter omröstningen protesterade nämligen det största oppositionspartiet, borgerliga Partido Popular, då de menar att en av deras ledamöter röstade fel och därmed blev den avgörande rösten för att driva igenom reformen. PP ville ogiltigförklara omröstningen, men fick inte gehör för det.

Reformen ses som central för Pedro Sanchez politiska framtid – han behöver EU-pengarna för att få liv i Spaniens ekonomi igen inför valet nästa år.

Läs även: Högsta inflationen i Spanien sedan 1989

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.