Dagens PS

Ny analys: Svagare ekonomi än väntat

svagare ekonomi
Enligt Citi Groups "överraskningsindex" så väntar en svagare ekonomi framöver. (Foto: Markus Spiske, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 30 aug. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Aktiemarknaden har det senaste året vant sig vid idel positiva ekonomiska makronyheter. Stimulanspaketens positiva effekter världen över har kontinuerligt överraskat prognosmakarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men i slutet av sommaren började plötsligt den ekonomiska statistiken leverera i nivå med estimaten och de senaste veckorna har det till och med blivit negativa överraskningar vilket indikerar en svagare ekonomi.

Negativt territorium

Amerikanska Citygroups överraskningsindex (City Economic Surprice Index), som är en viktig hörnsten för att mäta marknadssentimentet, visar med övertydlighet hur trenden har vänt. Utfallet (diagram nedan) senaste tiden har blivit lägre än prognoserna över i stort sett hela världen.

I synnerhet i världens största ekonomi, USA, är det påtagligt. Men även Europa och Japan befinner sig nu i det negativa territoriet. Att Kanada fortfarande utvecklas bättre än förväntat räcker inte för världsekonomin.

Svagare ekonomi Källa: Citygroup, AshrafLaidi.com

Nu är det inte alarmerande siffror på något sätt. Ännu är väl bäst att tillägga. Som framgår av grafen nedan är snittet på den negativa avvikelsen bara 0,4 procent. Under våren 2020 var det nästan ett negativ utfall på ett par procentenheter.

Ingen draghjälp av ekonomisk statistik

Den nuvarande nivån på överraskningsindexet är inte värre än situationen under 2019. Men det brukar ta ett tag innan prognosmakarna justerat sina prognoser och kommit i fas med den ekonomiska realiteten.

Till dess får finansmarknadens aktörer ställa in sig på att inte få draghjälp av någon ekonomisk statistik.

Svagare ekonomi Källa: Citygroup, Yardeni

 

Relaterade artiklar:

Väderomslag på börsen – här är aktierna du skall äga. Dagens PS

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS