Nordea slår fast i ny konjunkturrapport att Sveriges ekonomi rusar. Enligt bankens chefsekonom Annika Winsth är den ”ekonomiska krisen” förbi och risken är snarare överhettning än bakslag.

ANNONS

Alla indikatorer pekar enligt banken ”åt rätt håll” i ekonomin. Det ljusnar på arbetsmarknaden och livet bör inom kort normaliseras.

”Redan till midsommar bör 70 procent av den vuxna befolkningen ha fått en första dos vaccin eller varit sjuka. Restriktionerna bör då lättas och samhället öppnas upp. Det skapar förutsättningar för en rejäl studs uppåt även i de branscher som har drabbats särskilt hårt av pandemin”, säger Annika Winsth i ett pressmeddelande.

I sommar sjunker arbetslösheten enligt Nordea under 8 procent. Samtidigt kan krisande branscher som hotell och restauranger snabbt återanställa personal. Allt medan hushållens kapacitet att öka sin konsumtion bedöms som stor.

Riksbanken får en pik för sin fortsatta expansiva penningpolitik i svensk ekonomi, som Nordea anser i dag är ”urstark”.

Även regeringen får en passning.

ANNONS
ANNONS

Det är dags att ändra kurs, menar storbanken.

”Den ekonomiska krisen är bakom oss och fokus bör nu inriktas på att rusta Sverige för framtida utmaningar. Risken är överhängande att regeringen stimulerar för mycket och inte fasar ut stöden tillräckligt snabbt, inte minst med tanke på att det är val nästa år. Det är alltid lättare att sjösätta stimulanser än att ta tillbaka dem”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Här kan du läsa hela rapporten, ”Ohämmad tillväxt” (Nordea economic outlook).

Här är Nordeas konjunkturprognos i korthet: