ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

"Nedåtriskerna ökar i svensk tjänstesektor"

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
PMI
"Det är en fortsatt svag industrikonjunktur", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. (Foto: Skärmdump från Youtube)

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) föll i maj till 50,2 från 50,6 i april och Swedbank höjer varningsflagg.

ANNONS
ANNONS

“Även om vi ser ljusglimtar i tjänstekonjunkturen både i Sverige och i Europa har nedåtriskerna för svensk tjänstesektor snarare ökat under de senaste månaderna. Det gäller inte minst efter svagare konjunktursignaler från industrin och den kraftiga nedgången i bostadsbyggandet som på sikt kan drabba tjänsteföretagen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.

Delindex för sysselsättning svarade för det största positiva bidraget till ökningen i PMI-tjänster följt av leveranstider som sammantaget bidrog med närmare 1,1 indexenheter.

Orderingång och affärsvolym backade och drog ned totalindexet med drygt 1,4 indexenheter. Tjänsteföretagens affärsplaner har blivit mer expansiva och steg i maj till den högsta nivån på fyra månader.

Index för leverantörernas insatsvarupriser minskade i maj till 57,3 från 57,9 i april.

“Det är andra månaden i rad som indexet är under dess historiska genomsnitt (58,1) och visar på ett lägre prisökningstryck i tjänstesektorn även om det är en bra bit kvar till de låga nivåer som rådde under 2020”, säger Kennemar.

Silf/Swedbanks PMI-Composite noterades i maj till 47,6 jämfört med 49,0 i april, framgår det vidare i pressmeddelandet.

Det är fjärde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen och innebär aktivitetsnivån i näringslivet är fortsatt avtagande.

Läs mer: Vårvärme men iskallt i svensk industri

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS