USA:s president Joe Bidens kampanjlöfte om att rika och vinstgivande företag ska bidra mer till samhället har stött på patrull. Nu har det fått nytt liv efter en omsvängning hos senator Joe Manchin. 

ANNONS

Ett av Joe Bidens kampanjlöften var att höja skatter så att företag och rika fick bidra något mer till det offentligas utgifter.
Det var också, menade Biden, en insats mot de påfallande inkomstskillnader i USA som bara ökat de senaste decennierna.

Men hittills har förslag om höjda skatter slagit i väggen i kongressen. Republikanerna och några demokrater har varit emot tanken men nu har en av de demokratiska motståndarna, Joe Manchin som representerar West Virginia, ändrat sig vilket ger Bidens skatteförslag en ny möjlighet, rapporterar Reuters.

”Betalar sig väl”

Det nya kompromissförslaget innefattar 430 miljarder dollar i nya satsningar på energi, skattelättnader för elfordon och investeringar i sjukförsäkringar.

”Det betalar sig väl att genomföra paketet genom att höja minimiskatterna för stora företag och att genomdriva befintliga skattelagar”, säger Manchin i ett uttalande tillsammans med senatens majoritetsledare Chuck Schumer.

Lagförslaget skulle innebära en minimiskatt på 15 procent för företag med vinster över 1 miljard dollar och ge 313 miljarder dollar under ett decennium, skriver de två politikerna.

Röstar nästa vecka

Senator Schumer sade att han väntar sig att senaten ska rösta om lagstiftningen nästa vecka för att ”sänka priserna på receptbelagda läkemedel, ta itu med klimatkrisen med brådska och kraft, se till att de rikaste företagen och individerna betalar sin rättvisa andel i skatter och minska underskottet.”

ANNONS
ANNONS

Manchin-Schumer-förslaget är av mindre omfattning när det gäller utgifter än det paket demokraterna lade fram förra året.
Samtidigt är det, om det genomförs, ändå ett stort framsteg för Joe Biden, inte minst inför mellanårsvalet 8 november som kan avgöra om demokraterna behåller kontrollen över kongressen.

Läs även: Bidens initiativ: Olja på rekordnivåer ska pressa gaspriser [Dagens PS]