Dagens PS

Jackpot för chefer på riskkapitaljättar – upp 400 miljarder

Riskkapitaljättar
Blackstones vd Stephen Schwartzman. (Foto: Osamu Honda/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 feb. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Investmentbankerna har det kämpigt, men riskkapitaljättarna går som tåget i USA. Något som innebär jackpot för chefer och ägare på bolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går alldeles strålande för de stora riskkapitalbolagen i USA. Blackstone, KKR, Apollo Global, Ares Management och TPG hör alla till de bolag som lämnat fina kvartalsrapporter och har aktiekurser som handlas på eller nära sin toppnotering.

Bolagen har stark tillväxt, bland annat beroende på att riskkapitalbolagens kredit- och försäkringsavdelningar tjänar på högre räntor.

Det innebär en riktig jackpot för bolagets toppchefer, som har stora aktieposter i bolagen. Financial Times har räknat på saken och uppskattar att värdet på toppchefernas och grundarnas aktier stigit med 40 miljarder dollar sedan början av 2023 – motsvarande över 400 miljarder svenska kronor.

12 miljarder dollar – till en chef

Bäst har det gått för Blackstones Stephen Schwarzman, vars tillgångar ökat med 12 miljarder dollar i värde, motsvarande 125 miljarder svenska kronor. Hans Blackstone är världens största kapitalförvaltare räknat på marknadsvärde, betydligt större än stora investmentbanker som Morgan Stanley eller Goldman Sachs.

Det är inte heller en slump att det går bra för Blackstone när andra har det kämpigt, enligt Schwarzman.

“Vi har designat företaget för att ge motståndskraft i tider av stress och fånga uppsidan när marknaderna återhämtar sig”, sa han till analytiker i samband med att bolaget lämnade kvartalsrapport i förra veckan, enligt Financial Times.

Samma problem som investmentbolagen – men annan uppsida

ANNONS

Riskkapitalbolagen har visserligen haft liknande problem som investmentbankerna (som kapat både personal och bonusar) i att de högre räntorna fått affärerna kring fusioner och förvärv att sjunka och att det varit svårare att sälja av investeringar. Men för riskkapitalbolagen har det mer än kompenserats av att låneavdelningarna plötsligt visar vinstsiffror som var otänkbara när räntan länge var låg.

År 2023 satsade investerare 148 miljarder dollar i Blackstone, vilket fick bolagets tillgångar att gå över 1000 miljarder dollar, där majoriteten i fjol satsades på kredit- och försäkringsverksamhet.

“Insamlingen av tillgångar under det senaste året har varit extraordinär”, säger Macrae Sykes, portföljförvaltare för Gabelli Equity Trust som äger aktier i flera riskkapitalbolag, däribland Blackstone.

Läs även: Schwarzman: Folk arbetar inte lika hårt på distans (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS