Dagens PS

Inflationen oroar Handelsbanken – "på tok för hög"

Handelsbanken
Inflationen i Sverige är "urstark" och ingen lättnad är i sikte för pressade hushåll, enligt Handelsbanken.
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 feb. 2023Publicerad: 27 feb. 2023

Varken Riksbanken eller hushållen kan andas ut när inflationen fortsätter vara så hög, den är “urstark”, skriver Handelsbanken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Handelsbankens markoekonomer Johan Löf och Anders Bergwall som konstaterar att det svenska inflationstrycket är fortsatt högt, även om inflationen föll under 10 procent i januari.

Inflationstoppen är förbi, bedömer experterna men den är fortfarande extremt hög och tvingar banken att justera upp sina prognoser “märkbart”, heter det i senaste utgåvan av Handelsbankens makrobrev.

“Med inflation kring 6–7 procent under 2023 lär varken hushållen eller Riksbanken känna lättnad över att ‘toppen’ är passerad. KPI-utfallet stärkte vår prognos om 0,5 procentenheters räntehöjning i april, men frågan är nu om inte Riksbanken kommer strama åt ytterligare framöver.”

Handelsbanken ser ökad risk för lågkonjunktur

Inflation är inte bara energipriser, påpekar makroekonomerna och konstaterar att den underliggande inflationen är “på tok för hög” och att den steg ytterligare i januari.

Även Riksbanken är bekymrad över den höga underliggande inflationen, detta framkom tydligt efter SCB:s senaste inflationsstatistik.

I senaste konjunkturbarometern, som Handelsbanken hänvisar till i makrobrevet, stod det klart att företagen har för avsikt att fortsätta sina kraftiga prishöjningar.

Detta sker vid sidan av att svensk ekonomi bromsar in i spåren av en hög inflation och stigande räntor.

Tillsammans med en rad andra faktorer, exempelvis den svaga utvecklingen i detaljhandeln, att hushållen är fortsatt historiskt deppiga över den egna ekonomin och att företagens anställningsplaner börjar dämpas har spätt på risken för att Sverige går in i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet, enligt Handelsbankens makroekonomer.

Läs mer: Hushållen i Sverige fortsatt historiskt deppiga

Läs även: Prisökningarna – risk för krympflation på mat

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS