Dagens PS

Hushållens skuldberg största riskfaktorn

Riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)
Riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 nov. 2018Publicerad: 21 nov. 2018

Det slår Riksbanken fast i sin senaste stabilitetsrapport, framgår det i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves (bilden) efterlyser åtgärder inom bostadspolitiken och skattepolitiken för att komma till rätta med hushållens höga och växande skuldsättning.

”Det är viktigt att alla bolån omfattas av en gedigen kreditprövning och att makrotillsynen utformas på ett ändamålsenligt sätt”, framhåller Riksbanken och fortsätter:

”Om osäkerheten på bostadsmarknaden består, eller om bostadspriserna faller ytterligare, finns det en risk för att fler aktörer på bostadsmarknaden får problem. Det kan i ett dåligt scenario medföra att problemen sprider sig till den övriga ekonomin och till det finansiella systemet.”

I stabilitetsrapporten varnar även Riksbanken för ”flera strukturella sårbarheter och risker kopplade till banksystemet i Sverige”.

Bankerna uppmanas att ha beredskap för detta genom att ha en tillräcklig kapitalbuffert som uppväger likviditetsrisker i olika valutor. Det är i dag ännu mer angeläget för det finansiella systemet att se till att denna beredskap finns än läget var i våras. Som argument för det pekar Riksbanken på den internationella utvecklingen med bland annat den intensifierade handelskonflikten mellan USA och Kina, även de eskalerande ekonomiska problemen i Italien oroar liksom situationen i Storbritannien, särskilt om landet efter brexit ”skulle lämna EU utan ett utträdesavtal”, heter det.

Läs även: Riksbanken varnar för “sårbart samhälle”  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS