Dagens PS

Hotet som kan stå finansbranschen dyrt

biologisk mångfald
Nya FN-mål fokuserar på biologisk mångfald där en tredjedel av land- och havsområdena ska skyddas till 2030. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 feb. 2021Publicerad: 08 feb. 2021

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker konstaterar att de finansiella riskerna är höga med förlusten av biologisk mångfald.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den snabba minskningen av den biologiska mångfalden beror till stor del på mänsklig industriell verksamhet, samtidigt som vår ekonomi i hög grad är beroende av naturen”, skriver Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken med hänvisning till World Economic Forum 2020, i bankens veckobrev Makrosvepet.

Hon lyfter fram att den rådande pandemin tydligt visar vilka de ekonomiska konsekvenserna kan bli när den biologiska mångfalden hotas, exempelvis genom skogsskövling.

Övergreppen på naturen ökar “risken för utbrott av sjukdomar eftersom vi skapar en mer frekvent kontakt mellan människor, vilda djur och boskap”, skriver SHB:s hållbarhetsanalytiker och konstaterar att en majoritet av kapitalägare och förvaltare i dag oroar sig över förlusterna av biologisk mångfald, samtidigt uppger 72 procent av de svarande i den nyligen genomförda enkäten att de inte kan bedöma hur deras investeringar påverkar den biologiska mångfalden.

Mycket jobb återstår i finansbranschen

Marknaden förbiser alltså i hög grad riskerna, menar Handelsbanken som dock tycker sig kunna skönja ett trendbrott som förr eller senare kan vända på utvecklingen.

I enkäten svarar mer än en tredjedel av finansaktörerna att de har för avsikt att ta mer hänsyn till den biologiska mångfalden framöver, och för bolagen kan den frågan komma att bli avgörande för värderingen.

Josefin Johansson menar att företagen har fortsatt mycket arbete framför sig när det gäller att värna den biologiska mångfallden, det råder en generell brist på transparens och data på området, anser hon vilket “skapar hinder för investerare att kvantifiera och ta hänsyn till risker med minskad biologisk mångfald i sina investeringsbeslut”.

Läs mer i Handelsbankens rapport.

ANNONS

Läs även: Skrämmande rapport lockade kändisar »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS