Dagens PS

Hånades efter sin bok 1999 – men fick rätt om börsen till slut

Rätt om börsen
USA-börserna handlas nu på rekordhöga nivåer. (Foto: Craig Ruttle/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Investeraren David Elias hånades efter att han förutspått de nuvarande nivåerna på Dow Jones redan 1999. Nu kan han fira att han fick rätt om börsen, men det var en lång väg dit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

David Elias förutspådde de nuvarande nivåerna på börsen redan 1999 i sin bok “Dow 40,000: Strategies for Profiting from the Greatest Bull Market in History”.

År 2000 kraschade börsen i vad som kommit att kallas dotcom-bubblan, fallet var 30 procent mellan januari år 2000 och september 2001. David Elias är bland de som hånades allra mest för att ha förutspått en evig rusning på börsen, rapporterar Wall Street Journal.

Hånades efter dotcom-bubblan

Hånen har dock tystnat nu, eftersom att han fått rätt. Dow Jones Industrial Average har faktiskt nått över 40 000 punkter, vilket skedde den 16 maj i år. Indexet har mer än dubblats sedan botten under Covid-19-pandemin.

Elias förutspådde visserligen 1999 att nivån 40 000 punkter skulle nås 2016, men både dotcom-bubblan och finanskrisen i slutet av 00-talet kom emellan. Som lägst var Dow Jones nere på 6547 punkter i samband med kraschen i banken Lehman Brothers i mars 2009.

“Är en fantastisk dörrstoppare! Eller pappersvikt. Kan vara bra för att pressa en kackerlackor. Sidorna kunde rivas ut och användas för att tända din eldstad. Många bra användningsområden ännu för den här!”, fick boken som recension på Amazon i mars 2009.

ANNONS

Senaste nytt

Tryckt upp baseballkepsar

Även om han var åtta år sen i sin prognos fick han ändå fira när han fick rätt om börsen, en kompis hade tryckt upp baseballkepsar med “Dow 40000” på sig som David Elias nu har på sig överallt.

ANNONS

WSJ skriver också om ett par till förutsägelser från Elias bok som visat sig stämma.

Han förutspådde att Microsoft och Intel skulle ansluta till Dow Jones och driva indexet högre. De gick med i indexet under samma år, och Microsoft är idag världens högst värderade börsbolag.

Tippade att USA skule överprestera

USA-börsen skulle överträffa övriga globala marknader. Sedan 1998 är Dow Jones Industrial Average upp 325 procent, Nikkei 225 i Japan är upp 180 procent, Stoxx Europe 600 är upp 85 procent och Hang Seng i Hongkong är upp 90 procent.

Nu tippar han att börsen går ännu högre – Dow når 67 000 punkter inom 10 år är den nya prognosen.

“Jag är 100% säker. Och artificiell intelligens är en av anledningarna till att jag känner så”, säger David Elias till Wall Street Journal.

Läs även: Flykt från techaktier – kusligt likt bubblan 1999 (Dagens PS)

Läs även: “Dumma indexpengar” skapar AI-bubbla enligt Christer Gardell (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Globala utdelningar slår alla tiders rekord (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS