Dagens PS

FN: Det globala skuldberget växer

skulder
Det globala skuldberget växer och det drabbar världens fattiga. (Foto: AP)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 juli 2023Publicerad: 13 juli 2023

Det globala skuldberget fortsätter att växa obehindrat och uppgick förra året till hela 92 biljoner dollar. När regeringar fortsätter att låna pengar är det ländernas fattiga som drabbas i slutändan varnar FN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är världens fattiga som kommer få ta skuldsmällen menar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

“Några av de fattigaste länderna i världen tvingas mellan att betala sina skulder eller tjäna sitt folk”, uppger Guterres inför G20-mötet med finansministrar och centralbankschefer som sätter igång på fredagen och pågår till nästa vecka.

Skuldberget drar iväg

Faktum är ett skuldberget inte ser ut att avta, snarare tvärtom. Det har femdubblats under de senaste två decennierna, och även passerat tillväxttakten för många länder, berättar Reuters.

Länderna har fortsatt att låna pengar, och pandemin försvårade situationen när många regeringar snabbt behövde nya tillgångar. Värst är läget för utvecklingsländerna där 59 länder har en skuldkvot på 60 procent vilket alltså slår hårt mot medborgarna eftersom deras regeringar inte har råd att spendera pengar på att bygga upp samhällena.

Spenderar mer på räntor

Enligt FN så bor över tre miljarder människor i länder som spenderar mer på att betala räntor än de gör på utbildning och hälsovård.

“Skulder har blivit en betydande börda för utvecklingsländer på grund av begränsad tillgång till finansiering, stigande lånekostnader, valutadevalveringar och trög tillväxt”, uppger FN i en rapport.

ANNONS

Läs även: Stora skulder ökar självmordsrisk

Läs även: Kronofogden: Skulderna skenar – femdubblar på ett enda år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS