Dagens PS

Gårdagens krisländer ser starkast tillväxt i Europa

Greklands premiärminister ler.
Det har troligen blivit lättare att hitta bilder där Greklands premiärminister ler sedan landet har fått en av Europas starkaste tillväxttakter. (Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Under det senaste decenniet har gårdagens krisländer blivit Europas snabbast växande ekonomier. De här länderna har gått från att ha varit mer eller mindre bankrutta till att ha den starkaste tillväxten i regionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2012 var Greklands ekonomi mer eller mindre i ruiner och omvärlden såg på med fördömande blickar. Men sen dess har verkligheten i Grekland verkligen förändrats, och landet är inte ensamt. I södra Europa har Grekland, Spanien och Portugal – länder som en gång låg riktigt dåligt till ekonomiskt – börjat röra sig mot ljusare tider enligt Bloomberg.

Europas överpresterare

Länderna som nämns ovan har blivit regionens högpresterare, med tillväxttakter som dubblar genomsnittet i eurozonen och som är mycket högre än grannländernas tillväxt. Samtidigt som de gamla sorgebarnen ser ut att växa med så mycket som 2 procent i år så ser tillväxten ut att utebli i regionens största ekonomi.

Samtidigt lever ärren från de ekonomiska kristiderna kvar i gårdagens krisländer. Sydeuropéerna fick ett dåligt rykte i samband med krisen och många andra har ofta närt fördomar om att de skulle vara lata eller produktiva.

Det blev inte bättra av att grekisk export kantades av en del misstag eller rena lurendrejerier i krisens början, vilket ledde till ett sargat förtroende för grekiska varor – ett förtroende som man nu verkar ha byggt upp igen.

Framgången kommer att sättas på prov

Framöver väntar ändå prövningar för den sydeuropeiska framgångssagan. Samtidigt som länderna ser tillväxt så finns det många utmaningar.

I Portugal och Grekland finns det dem som tjänar så lite som 1000 euro i månaden, en så låg inkomst att det skulle kunna leda till samma missnöjesrörelser som man sett i andra delar av Europa.

ANNONS

Välgången skulle helt enkelt behöva spilla över på fler för att ländernas tillväxt ska bli stabil, enligt Bloomberg, för att på så vis undvika allt för stora fortsatta framgångar för de sydeuropeiska ytterkantspartierna.

Läs mer: Europe’s Onetime Crisis Economies Are Now Outperformers (Bloomberg)

Läs även: Här är länderna där människor lever längst (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS