Dagens PS

Här är länderna där människor lever längst

Utsikt över havet från Hanari ön i Kerama, Okinawa, Japan.
Hanari Ön i Kerama, Okinawa, Japan. Här kan människor njuta av kristallklart och lugnande vatten. (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Efter att ha studerat hundraåringar i över 20 år kan hemligheten bakom ett långt liv nu vara avslöjad. Människor som bor nära vatten är vanligtvis lyckligare än människor som inte gör det. Här listar vi länderna som verkligen lyckats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dan Buettner har forskat i så kallade ”Blå zoner”, vilket är områden där människor generellt sett lever längre.

Resultatet förbluffar honom. 

”När du tar världsdata om lycka, och du kontrollerar för allt annat, upptäcker du att människor som bor nära vatten är lyckligare än människor som inte gör det”, säger han till CNBC. 

Olika teorier

De finns olika teorier varför människor lever längre i studien men alla de fem områdena, ”Blå zoner”, ligger nära vatten. 

”Det kan vara den lugnande effekten av vatten eller så kan klimatet modereras på grund av vattnet” säger Buettner. ”Men det verkar göra oss lyckligare”. 

Att klimatet modereras betyder att det blir mer tempererat och behagligare, just på grund av närheten till vattnet. Det kan innebära mildare vintrar och svalare somrar, något som Buettner tror kan vara en anledning. 

ANNONS

Senaste nytt

Andra hälsoeffekter

ANNONS

Vattnet tros dessutom bidra till en rad andra positiva hälsoeffekter. Andra forskare menar att vi exponeras mindre för luftföroreningar, gör mer aktiviteter och socialiserar även med andra människor på stränder.

Mindre stress är dessutom en trolig effekt av den lugnande utsikten av vatten.

Här listar vi de fem “blå zonerna” där vi människor lever som längst.

1. Okinawa – Japan

I Okinawa finns många friska hundraåringar som lever exeptionellt länge vid vattnet. En hemlighet är att många av dem är aktiva i föreningsliv, trädgårdsarbete och lever sociala liv med täta band till släkt och vänner, skriver Läkare för framtiden.

2. Sardinien – Italien

I Italien lever de äldre aktivt med promenader från bergen till vattnet.
I Italien lever de äldre aktivt med promenader från bergen till vattnet. (Foto: Unsplash)

Här lever en hög andel friska hundraåringar. Inte konstigt med de otroliga bergslandskapen vid vattnet.

ANNONS

3. Kalifornien – USA

I Loma, Linda i södra Kalifornien lever man i genomsnitt tio år längre än genomsnittsamerikanen. Förutom att ha närheten till vattnet äter man även en vegetarisk kost.

4. Ikaria – Grekland

Ikaria är en avlägsen ö i medelhavet. Förutom att många äldre njuter av att vara ute på stränderna tar man gärna en tupplur på ön.

5. Nicola – Costa Rica 

Strand i Costa Rica.
I Costa Rica lever hundraåringarna i ett behagligt klimat. (Foto:Unsplash)

Natursköna Nicoyahalvön i Costa Rica i Centralamerika har ett tropiskt klimat och fantastiska stränder. Precis som i de övriga “blå zonerna” lever de äldre här även ett mer aktivt liv vid vattnet.

Läs även: Experten: Här är vägen till ett lyckligt liv

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS