Svenska väljarkårens förtroende för statsminister Magdalena Andersson ökar kraftigt jämfört med de redan höga siffrorna i november enligt Novus mätningar. Man ser även att förtroendet för Magdalena växer bland väljare som röstar på Moderaterna och Sverigedemokraterna.

ANNONS

Förtroendet för den nya statsministern har haft en mycket positiv utveckling sen hon tillträdde i slutet av förra året enligt Novus mätningar som nu visar att 53 procent av väljarna har ett gott eller mycket gott förtroende för henne.

Magdalena Andersson går kraftigt fram i den här mätningen. Nu är hon uppe på en nivå som förre statsministern Fredrik Reinfeldt hade för tio år sedan. Ingen partiledare har varit i närheten av de nivåerna sedan dess”, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT.

Förtroendet för Magdalena ökar bland M- och SD-väljare

Enligt Novus tros det starka förtroendet till stor del bero på att hon har vunnit förtroende hos oppositionens väljare, något som hennes företrädare misslyckades med.

Bland Moderaternas väljare rör det sig om ett förtroende på ungefär 30 procent och även en sjättedel av Sverigedemokraternas väljare har gott eller mycket gott förtroende för statsministern.

Rätt bakgrund och regering utan MP

En förklaring till det goda förtroendet är att Magdalena Andersson tidigare var finansminister, en post som förknippas med högt förtroende bland väljarna.

Dessutom tror man att det har varit positivt för Socialdemokraterna att få regera utan Miljöpartiet i regeringen, en lösning som gör att man slipper undan vissa jobbiga kompromisser.

Ökning för Busch och låga siffror för MP och L 

Även Ebba Busch har sett ett ökat förtroende sen den senaste mätningen och 26 procent av väljarna säger sig ha förtroende för KD-ledaren. Däremot visar Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi samt Liberalernas Nyamko Sabuni upp bottensiffror på under 10 procent.

ANNONS
ANNONS

För oppositionen gäller det att hoppas att kommande prövningar utmanar förtroendet för statsministern då det skulle kunna ha en betydelse inför det stundande riksdagsvalet, som ser ut att bli mycket jämnt mellan de två sidorna.

Läs mer: Kraftigt förtroendelyft för Andersson – högsta nivån på tio år [SVT]

Läs även: Ukraina bjuder in Joe Biden: ”Förhindra spridning av panik” [Dagens PS]