Finland toppar åter igen listan över världens lyckligaste land. Nu delar Finland ut gratisresor för att visa upp konceptet ”sisu” som leder till lycka.

ANNONS

Det går åter igen bra för Finland. I alla fall om man går efter World Happiness Report 2023 – som är FN:s nätverk för hållbar utveckling och som åter igen lägger Finland i topp när det gäller lycka bland befolkningen, skriver CNBC.

Landet kniper förstaplatsen för sjätte året på raken, och vad är det då som är det hemliga receptet för lycka kan man undra?

Finland visar upp färdighet

Det är egentligen en färdighet som man måste lära sig och det vill nu Finland visa upp för andra, och ger därmed ut gratisresor för att lära ut det speciella konceptet. Det blir tio gratisresor, till tio lyckliga resenärer, som under fyra dagar ska få lära sig mer om finsk filosofi och livsbalans.

Klasserna kommer hållas vid en lyxresort intill en sjö i södra Finland i mitten av juni, och för den som inte får en gratisresa kan fortfarande ta del av innehållet senare i sommar – eftersom det då kommer hamna på nätet, lovar Visit Finland.

Konceptet kallas ”sisu”

I grund och botten handlar lyckan om närheten till naturen och den jordnära attityden, men den handlar även om konceptet som finnarna kallar ”sisu” – vilket enkelt förklarat är uthållighet, motståndskraft och att hålla problem i perspektiv, menar Miika Makitalo, vd för kundinformationsbolaget HappyOrNot.

”Denna filosofi underbygger verkligen vår nationella lycka och känsla av syfte,” säger han.

”Den håller vårt humör på topp.”

Sverige en bit ner på listan

Danskarna kniper andraplatsen på listan, följt av islänningarna. Sverige kommer på sjätte plats, följt av Norge.

ANNONS
ANNONS

Längst ner på listan hamnar Afghanistan och Libanon där de tillfrågade gav bottenbetyg i sina uppfattningar om vad lycka innebär.

Läs även: Finland ännu ett steg närmare Nato – utan Sverige [Dagens PS]

Läs även: Efter två BNP-fall i rad – Finland i recession [Dagens PS]