Dagens PS

"Farligaste tidpunkten i världshistorien sedan Kubakrisen"

Farligaste tidpunkten
Kubas Fidel Castro och Sovjetunionens Nikita Chrusjtjov. Bild från 1960. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 apr. 2022Publicerad: 14 apr. 2022

Sju veckor in i kriget i Ukraina fortsätter spänningarna att öka – och världen står inför den farligaste tidpunkten på mer än 50 år, enligt den israeliska historikern och bästsäljande författaren Yuval Noah Harari.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi befinner oss kanske i det farligaste ögonblicket i världshistorien sedan den kubanska missilkrisen när ett kärnvapenkrig plötsligt är en möjlighet”, säger Yuval Noah Harari till CNBC.

Den kubanska missilkrisen refererar till när konflikten mellan USA och Sovjetunionen 1962 höll på att gå från kallt till varmt krig då Sovjet placerade kärnvapenmissiler på Kuba, nära USA:s kustlinje. Det anses ofta vara det närmaste mänskligheten kommit ett kärnvapenkrig.

“Fruktansvärda nyheter för hela mänskligheten”

Författaren av bästsäljaren “Sapiens” medger att risken för ett kärnvapenkrig är låg, men tillräcklig för att alla – individer såväl som regeringar – bör vara “väldigt oroade”:

“Det är en möjlighet, en verklig möjlighet som vi måste överväga. Och det är fruktansvärda nyheter för hela mänskligheten”, säger han.

“Fantasier m att marschera till Moskva”

Han menar att Väst bör fortsätta förstärka Ukrainas möjligheter att försvara sig, men Väst bör akta sig noga för att försöka få till ett regimskifte i Ryssland.

“Alla som har dessa fantasier om att marschera till Moskva, glöm dem så fort som möjligt. Syftet med kriget borde vara att skydda Ukrainas frihet och inte att förändra Moskva. Detta är upp till det ryska folket”, säger han.

ANNONS

Han säger också att krigets utfall kommer att visa sig vara en avgörande punkt i hur regeringar kommer att hantera framtida hot. Om Rysslands president Vladimir Putin skulle vinna kriget så skulle fler regeringar bli motiverade, eller tvingas till, att öka sina försvarsförmågor.

Läs även: Stort ryskt krigsfartyg brinner – Ukraina ska ha skjutit missil

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS