Dagens PS

Facken säger nej till tusentals kronor i lönelyft

lönelyft
Inte ett enda av de fem industrifacken gick med på medlarnas bud, som skulle ge tusentals kronor i lönelyft. Trumpet, kanske arbetsgivaran som tyckte att det verkade bra. Katten på bilden är troligen besviken på något helt annat. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 mars 2023Publicerad: 24 mars 2023

Det viktiga riktmärket för årets hundratals kollektivavtal som ska tecknas i år, Industriavtalet, ska vara klart om en vecka. Men nu säger facket nej till medlarnas förslag till lönelyft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsgivarna sa ja till medlarnas bud på 6,5 procent över två års tid. Det hade nog setts som fantasisiffror många andra år av Svenskt Näringsliv och de andra industriarbetsgivarna som ska betala kalaset.

Men 2023 är inget vanligt år.

MISSA INTE: Floppen: Nya bankgirot kostade 700 miljoner kronor – rakt i soptunnan

Inflation

Efter ett år av rekordhöjda priser och räntor har många hushåll förlorat hundratusentals kronor i köpkraft och aktiesparande. Och de räknar med att kompenseras i lönekuvertet.

”Vi har begärt 4,4 procent på ett år. Det här är på två år och 6,5 procent, det tycker vi är för dåligt”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Dagens Industri på fredagen.

Lönerna skulle höjas med 3,7 procent det första året och 2,8 procent året därpå. Dessutom skulle minimilönerna i avtalet höjas med 1300 kronor. Och det tycker arbetsgivarna är okej. Därför har de godkänt de opartiska medlarnas bud.

ANNONS

Senaste nytt

Smärtgränsen

ANNONS

”Men det ligger på smärtgränsen för vad konkurrenskraften klarar”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, rapporterar Di.

Industrifacken, IF Metall, GS-facket, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer säger dock gemensamt nej.

Dessutom vill facken inte ha längre avtal än ett år, eftersom ingen kan veta vad som händer det kommande året i ekonomin.

”Om avtalet ska vara tvåårigt måste det se bättre ut”, säger Marie Nilsson.

Läs mer om lönelyft och karriär:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Ljuger din kollega? Så avslöjar du bluffen

Så gör du succé på jobbet – det är enklare än du tror 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS