Det viktiga riktmärket för årets hundratals kollektivavtal som ska tecknas i år, Industriavtalet, ska vara klart om en vecka. Men nu säger facket nej till medlarnas förslag till lönelyft.

ANNONS

Arbetsgivarna sa ja till medlarnas bud på 6,5 procent över två års tid. Det hade nog setts som fantasisiffror många andra år av Svenskt Näringsliv och de andra industriarbetsgivarna som ska betala kalaset.

Men 2023 är inget vanligt år.

MISSA INTE: Floppen: Nya bankgirot kostade 700 miljoner kronor – rakt i soptunnan [Dagens PS]

Inflation

Efter ett år av rekordhöjda priser och räntor har många hushåll förlorat hundratusentals kronor i köpkraft och aktiesparande. Och de räknar med att kompenseras i lönekuvertet.

”Vi har begärt 4,4 procent på ett år. Det här är på två år och 6,5 procent, det tycker vi är för dåligt”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Dagens Industri på fredagen.

ANNONS
ANNONS

Lönerna skulle höjas med 3,7 procent det första året och 2,8 procent året därpå. Dessutom skulle minimilönerna i avtalet höjas med 1300 kronor. Och det tycker arbetsgivarna är okej. Därför har de godkänt de opartiska medlarnas bud.

Smärtgränsen

”Men det ligger på smärtgränsen för vad konkurrenskraften klarar”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, rapporterar Di.

Industrifacken, IF Metall, GS-facket, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer säger dock gemensamt nej.

Dessutom vill facken inte ha längre avtal än ett år, eftersom ingen kan veta vad som händer det kommande året i ekonomin.

”Om avtalet ska vara tvåårigt måste det se bättre ut”, säger Marie Nilsson.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om lönelyft och karriär:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Ljuger din kollega? Så avslöjar du bluffen [Dagens PS]

Så gör du succé på jobbet – det är enklare än du tror [Dagens PS]