Den höga inflationen har varit i blickfånget under året som har gått. Men gott hopp råder om att den kan vara nere på normala nivåer redan 2024.

ANNONS

Tysklands och Frankrikes centralbankschefer gjorde ett gemensamt uttalande i en tv-intervju nyligen, där de konstaterar att räntehöjningarna kommer att få effekt på inflationen. Det skriver Bloomberg.

Vi kommer att få tillbaka inflationen till 2 procent i slutet av 2024 eller 2025” säger den franska centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau. ”Det här är inte bara en prognos. Det är ett åtagande.”

ECB:s ränta ligger sedan i juli på 2 procent. Snart är det dags för ett nytt beslut om nivån, skriver Bloomberg. Att det återigen blir frågan om en höjning av styrräntan står redan klart, men flera tjänstemän är ännu osäkra på om den ska ligga på 50 eller 75 punkter.

Inflationen svår att rå på

Den tyska centralbankens ordförande Joachim Nagel säger att noggranna prognoser för den ekonomiska utvecklingen framåt kommer att ligga till grund för beslutet.

Under tiden räknar centralbankscheferna med att olika räddningspaket för konsumenter och företagare kan motverka syftet med inflationsbekämpningen, så att det tar längre tid än beräknat.

ANNONS
ANNONS

”En speciell situation är en speciell situation, men någon gång är det över”, säger Nagel i intervjun.

Läs också:

Världen: Signaler om att inflationen har toppat [Dagens PS]