Dagens PS

Ekonomer: Inflationen i USA den högsta sedan 90-talet

Fed aktier
USA:s centralbankschef Jerome Powell. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 juni 2021Publicerad: 07 juni 2021

Inflationen i USA väntas nå den högsta siffran sedan mitten av 1990-talet, enligt en undersökning bland ekonomer som Bloomberg gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska konsumentpriser steg i april i den snabbaste takt de gjort sedan finanskrisen 2008, med en ökning på 4,2 procent från april-april, skriver Financial Times.

Utvecklingen ser ut att fortsätta även i maj. Ekonomer som tillfrågats av Bloomberg förväntar sig att inflationen på årsbasis ska ha stigit till 4,7 procent i maj, jämfört med 4,2 procent i april.

“Kärninflationstakten”, som exkluderar de mer volatila priserna på mat och energi, förväntas ha stigit från 3 procent i april till 3,4 procent i maj, enligt ekonomer från Bloomberg-projektet. Det skulle vara den högsta nivån sedan mitten av 1990-talet.

Den stigande inflationen har varit en stort bidragande faktor till en försäljningsvåg i amerikanska statsobligationer, vilket har fått lånekostnaderna att stiga och skapat volatila priser på andra marknader, skriver Financial Times.

Tidningen frågar sig om de kommande siffrorna på inflationen i USA kommer att skaka den amerikanska marknaden. USA:s centralbankschef har tidigare sagt att han förväntar sig att inflationen är tillfällig, men det har inte övertygat alla på marknaden.

“Det kommer antagligen att vara ytterligare en siffra på över 4 procent , vilket tillfälligt kommer att förstärka rädslans sida av ekvationen. Vi kommer förmodligen att börja se mer konsekvent moderering i KPI-siffrorna. Och det kommer äntligen att förstärka tesen att det är övergående”, säger Jason Pride, investeringschef på Glenmedes privata förmögenhetsverksamhet.

Läs mer: Största hotet mot börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS