Inflationen i USA väntas nå den högsta siffran sedan mitten av 1990-talet, enligt en undersökning bland ekonomer som Bloomberg gjort.

ANNONS

Amerikanska konsumentpriser steg i april i den snabbaste takt de gjort sedan finanskrisen 2008, med en ökning på 4,2 procent från april-april, skriver Financial Times.

Utvecklingen ser ut att fortsätta även i maj. Ekonomer som tillfrågats av Bloomberg förväntar sig att inflationen på årsbasis ska ha stigit till 4,7 procent i maj, jämfört med 4,2 procent i april.

”Kärninflationstakten”, som exkluderar de mer volatila priserna på mat och energi, förväntas ha stigit från 3 procent i april till 3,4 procent i maj, enligt ekonomer från Bloomberg-projektet. Det skulle vara den högsta nivån sedan mitten av 1990-talet.

Den stigande inflationen har varit en stort bidragande faktor till en försäljningsvåg i amerikanska statsobligationer, vilket har fått lånekostnaderna att stiga och skapat volatila priser på andra marknader, skriver Financial Times.

Tidningen frågar sig om de kommande siffrorna på inflationen i USA kommer att skaka den amerikanska marknaden. USA:s centralbankschef har tidigare sagt att han förväntar sig att inflationen är tillfällig, men det har inte övertygat alla på marknaden.

ANNONS
ANNONS

”Det kommer antagligen att vara ytterligare en siffra på över 4 procent [för icke-kärninflation], vilket tillfälligt kommer att förstärka rädslans sida av ekvationen. Vi kommer förmodligen att börja se mer konsekvent moderering i KPI-siffrorna. Och det kommer äntligen att förstärka tesen att det är övergående”, säger Jason Pride, investeringschef på Glenmedes privata förmögenhetsverksamhet.

Läs mer: Största hotet mot börsen