Dagens PS

Efter Trumps tullbesked – expert: "Sista ordet är inte sagt"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har varnat för att Trumps tullar kan slå hårt mot företag och konsumenter på båda sidor av Atlanten.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har varnat för att Trumps tullar kan slå hårt mot företag och konsumenter på båda sidor av Atlanten. Foto: Virginia Mayo/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 13 juli 2025Publicerad: 13 juli 2025

USA:s besked om nya tullar mot EU väcker starka reaktioner. Samtidigt ser en svensk ekonom möjlighet till ett annat utfall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Donald Trump går vidare med hot om nya tullar och denna gång 30 procent på varor från både EU och Mexiko.

Även om beskedet väckt starka reaktioner i Europa ser Nordnets sparekonom Frida Bratt en marknad som sannolikt tar nyheten med ro.

Missa inte: Tiden flyger förbi med åldern? Forskare har en möjlig förklaring. Dagens PS

Tullbesked som väckt oro

I ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade Trump i helgen att USA kommer att införa 30 procent i tullar på varor från EU, med undantag för så kallade sektoriella tullar, som exempelvis 25 procent på bilar. Ett liknande besked skickades också till Mexikos president Claudia Sheinbaum.

Enligt CNN ska tullarna börja gälla den 1 augusti. Breven, som Trump publicerade på plattformen Truth Social, är en del av en bredare tullkampanj där han under året infört, pausat och justerat tullar i snabb takt.

Tålamodet tryter hos Donald Trump
Mitt under pågående förhandlingar verkar Donald Trumps tålamod ta slut. Om ett par veckor utlovar han tullar mot EU på 30 procent – en högre siffra än tidigare 20 procent från Liberation Day. (Foto: AP / TT)

Hotet kommer samtidigt som USA och EU befinner sig i förhandlingar om ett nytt handelsavtal. Trump skriver i brevet att handelsrelationen har varit “långt ifrån ömsesidig” och att 30 procent i tullar är “långt mindre än vad som krävs” för att korrigera underskottet i handeln med EU.

Trump tillägger: “Som ni vet kommer det inte att bli några tullar om Europeiska unionen eller företag inom EU beslutar sig för att bygga eller tillverka produkter i USA”.

ANNONS

Von der Leyen har varnat för att tullarna skulle skada leveranskedjor, företag och konsumenter på båda sidor av Atlanten. Även Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade till kraftfulla motåtgärder.

Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa har bekräftat att EU redan har klubbat ett tullpaket mot USA värt 25 miljarder euro, och att ett ytterligare åtgärdspaket på nära 90 miljarder är under förberedelse.

I brevet till Mexiko förklarar också Trump att tullarna mot landet motiveras av att Mexiko inte lyckats stoppa narkotikasmugglingen. “Mexiko har hjälpt mig att säkra gränsen, men det som Mexiko har gjort är inte tillräckligt”.

Läs också: Vuxna barn hemma – då bör du sätta ekonomiska gränser. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

“Det kunde ha varit värre”

Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Nordnets sparekonom Frida Bratt. (Foto Nordnet)

Trots den växande oron internationellt är Frida Bratt försiktigt optimistisk när det gäller marknadens reaktion. Hon menar att investerare redan tagit höjd för risken att nya tullar skulle införas.

“Om börsens logik håller i sig så skulle marknaden kunna tolka det här som ‘det kunde ha varit värre – det kunde ju ha varit 50 procent som han hotade med först”, säger hon till TT.

Särskilt verkstadsbolagen som är viktiga för Stockholmsbörsen och mycket exportberoende, kan enligt Bratt påverkas, men hon ser samtidigt att marknaden redan visat styrka trots att hoten funnits där under lång tid.

ANNONS

“Det är klart att det finns en sårbarhet där, men det finns också en viss fallhöjd på börserna i och med att de har gått så pass bra trots att vi har haft de här hoten latent hängande över oss hela våren”.

Frågan om tullarna verkligen blir verklighet är fortfarande öppen. Bratt konstaterar att många investerare hoppas på att läget kan mildras innan tullarna träder i kraft.

“Förhoppningen är att sista ordet inte är sagt och att företagen kan föra över de ökade kostnaderna på konsumenten”, säger hon.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Konsumenterna under press

Att lägga över ökade kostnader på konsumenterna är dock inte helt okomplicerat, särskilt inte i det ekonomiska läge som råder just nu.

“Det är dock lättare sagt än gjort i en lågkonjunktur där konsumenterna redan håller hårt i plånboken”, säger Bratt.

Samtidigt varnar EU för att Trumps tullar direkt skulle påverka priser och tillgång på varor, inte bara för europeiska hushåll, utan även för amerikanska konsumenter. Von der Leyen betonade att tullarna skulle “skada leveranskedjor, företag och konsumenter på båda sidor av Atlanten”, vilket även flera andra EU-ledare håller med om, enligt CNN.

Trump har också uttryckt missnöje med digitala tjänsteskatter i flera EU-länder. Dessa skatter tas ut på bruttointäkter från exempelvis annonser, dataförsäljning och digitala prenumerationer – vilket han ser som ett handelshinder.

ANNONS

Han varnar dessutom uttryckligen för att om EU eller Mexiko inför motåtgärder, så kommer USA att svara med ytterligare påslag:

“Vilken procentsats ni än väljer att höja med kommer att läggas på de 30 procent vi tar ut”.

Tidigare i veckan hotade Trump även 14 andra länder med tullar på upp till 40 procent, samtidigt som han förlängde förhandlingstiden från 9 juli till 1 augusti.

Totalt sett är EU USA:s största handelspartner, med nära 976 miljarder dollar i varuhandel under 2024. Mexiko står för nästan 840 miljarder dollar.

Läs även: Äldst i världen – men nästan okänd. Dagens PS

Läs även: Dottern flyttade hem igen – föräldrar betalar över 47 000 kr. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS