ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Dramat kring skuldtaket över i USA: "Vi kan andas ut"

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
skuldtaket
"Amerika kan andas ut", sa senatens majoritetsledare Chuck Schumer (D-N.Y.) efter att avtalet kring skuldtaket fått ja även i andra rundan. (Foto: TT)

I elfte timmen har de politiska kombattanterna i USA enats om att höja gränsen för skuldtaket – även senaten har nu godkänt avtalet.

ANNONS
ANNONS

Nu kvarstår bara en forrmalitet, lagförslaget ska signeras av president Joe Biden före tidsfristens utgång på måndag 5 juni.

USA har varit snubblande nära att tvingas ställa in sina betalningar, något som finansminister Janet Yellen anser skulle vara lika med “kaos”.

Läs mer här: Janet Yellen upprepar: Snart kaos i USA

På torsdagen fick emellertid den uppgörelse som demokraten Biden träffat med representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy klartecken till att höja skuldtaksgränsen även från senaten, rapporterar The Wall Street Journal.

Tvåpartsöverenskommelsen innehåller även strävan att minska de federala utgifterna.

Starkt stöd igen till lagförslaget om skuldtaket

Det var med rungande majoritet som senaten sa ja till förslaget, 63 röster mot 36, och både demokrater och republikaner ställde sig bakom förslaget att höja USA:s skuldtaksgräns för att undvika ekonomisk härdsmälta.

“Konsekvenserna av ett fallissemang skulle vara katastrofala. Det skulle nästan säkert orsaka en ny lågkonjunktur. Det skulle vara en mardröm för vår ekonomi och miljontals amerikanska familjer”, senatens majoritetsledare Chuck Schumer (D-N.Y.) efteråt och förklarade att amerikanarna nu kan “andas ut”.

I onsdags godkände kammaren i kongressen lagförslaget. Också det med stark majoritet.

Läs mer om det här: USA: Rungande ja till höjt skuldtak i första ronden

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här