Inflationen på klart lägre nivå än vad Stefan Ingves och hans kollegor räknat med. Kronkursen faller.

ANNONS

SCB-siffror visar att inflationen i november blev klart lägre än vad Rikbanken kalkylerat med

”Det var andra månaden på raken som utfallet blev lägre än vad Riksbanken hade räknat med. Stefan Ingves och hans kolleger har visserligen gjort klart att toleransen för utfall under prognos är större än tidigare, men inflationsutvecklingen under hösten gör nästa veckas räntebesked till en rysare”, skriver Di:s Viktor Munkhammar i en kommentar och konstaterar att Riksbanken nu har motvind, samtidigt som den ”mer eller mindre lovat att höja räntan antingen i december eller i februari”.

Tidningens skribent menar att riksbanksdirektionen har ”en hel del att grubbla på inför räntebeskedet på torsdag i nästa vecka”.

Kronan har i dag sjunkit i värde, liksom marknadsräntorna vilket Viktor Munkhammar bedömer kan vara en indikation på att marknaden inte tror att en räntehöjning kommer före jul.

ANNONS
ANNONS

Hans råd är emellertid att Riksbanken gör klokt i att komma till skott nu, före jul, och höja räntan i stället för att vänta till februari då risken, enligt analysen, ”är uppenbar att motvinden har tilltagit”.