Riksbanken försöker förutspå inflationen. Enligt Di är det företagen som är bäst på den saken.

I Sverige såväl som i andra länder svänger inflationen kraftigt i år, och kan i till exempel Tyskland stiga med fem procent. 

Bakom berg- och dalbanan står slopade virusrestriktioner, råvarurally, märkliga säsongsmönster och så kallade baseffekter, skriver Di.

Följer noggrant

Centralbankerna håller ögonen på och försöker förutspå inflationsförväntningarna. Det var nämligen 2014–2015 som förväntningarna sjönk och Riksbanken införde minusränta. Under pandemin har Riksbanken varit tydlig med att det är just förväntningarna som kan leda till en återgång av minusränta.

Både ränteproffsen och hushållen visar i genomgångar att de ligger klart högre än vad den faktiska inflationen har visat sig bli. Företagen däremot visar sig ha stenkoll på var inflationen kommer landa.

Företagen tillfrågas en gång i kvartalet av Konjunkturinstitutet, KI, och har förväntat sig en inflationstakt på i genomsnitt 1,4 procent för det närmaste året. Det stämmer nästan exakt med utfallet för KPIF- inflationen och mitt i prick om man exkluderar energipriserna.

Förutspår ett par kvartal

Enligt Swedbank är företagens förväntningar bra på att förutspå inflationen ett par kvartal framåt.

Med alla de problem som skapats genom pandemin med bland annat komponentbrist och transportproblem så räknar företagen, enligt den senaste mätningen, med en inflation på 1,7 procent de närmaste tolv månaderna vilket är den högsta noteringen på tio år.

Läs mer: Marknaden säker – inflationen är övergående

 

ANNONS
ANNONS