Digitalisering i framkant, låg arbetslöshet och fokus på hållbarhet gör att Danmark nu går om Schweiz som världens mest konkurrenskraftiga nation. Det visar World Competitiveness årliga ranking, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Från en tredjeplats förra året rankas Danmark nu som världens mest konkurrenskraftiga nation när IMD Business School har släppt sin årliga sammanställning, World Competitiveness Ranking.

En topplacering som landet aldrig tidigare haft, som puttar ner förra årets vinnare Schweiz från tronen och visar på att man i Danmark klarat övergången efter pandemin bättre än sina konkurrenter.

Låg arbetslöshet

För detta kan man tacka en bruttonationalprodukt som med största sannolikhet kommer att öka med 3, 4 procent i år enligt en färsk prognos från landets regering. Man har också fått bukt på sin arbetslöshet som just nu befinner sig på den lägsta nivån på 14 år.

Till det kommer förmågan att hantera nedstängningar, starka sociala säkerhetsnätverk och låg skuldnivåer i jämförelse med andra länder, skriver Bloomberg.

Digitalt avancerade

Tittar man på turism, eller snarare avsaknaden därav, har Danmark som nation inte varit lika beroende av de intäkterna som andra nationer, under och efter pandemin.

”Danmark är det mest digitalt avancerade landet i världen och intar nu topplatsen tack vare bra policyer, fördelar med att vara ett europeiskt land, ett tydligt fokus på hållbarhet och en push från sin agila företagssektor,” säger Arturo Bris, professor vid Lausanne, på IMD i Schweiz i ett uttalande.

Snäppet sämre gick det för Sverige som tappade två placeringar och landade på en fjärdeplats, efter Singapoore. Grattis Danmark säger vi.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Danmark hjälper SAS – nu rusar slaktade aktien [Dagens PS]

Läs även: ECB i krismöte om skuldsatta medlemsländer [Dagens PS]