Dagens PS

Danmark levererar missiler – ska skydda Ukrainas kust

Harpoon-missiler
Danmark levererar Harpoon-missiler till Ukraina. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

Danmark levererar missiler som ska skydda Ukrainas Svarta havet-kust. Det handlar om antifartygsmissiler Harpoon och en avfyringsramp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De USA-tillverkade Harpoon-missilerna har längre räckvidd och ska kunna skydda Ukrainas Svarta havet-kust, uppger Reuters.

Det är första gången som Ukraina tar emot långdistansvapen sedan kriget startade. Landet har sökt efter mer avancerade vapen som luftvärn och antifartygsmissiler med längre räckvidd, men hittills har majoriteten av vapnen som har anlänt varit  kortdistanssystem.

Danmark levererar missiler

Tanken är att de Boeingtillverkade Harpoon-missilerna ska driva bort den ryska flottan från Ukrainas hamnar vid Svarta havet så att exporten av spannmål och andra jordbruksprodukter kan återupptas.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin uppgav att han var “särskilt tacksam mot Danmark som i dag meddelade att de kommer att tillhandahålla en Harpoon-ramp och missiler för att hjälpa Ukraina att försvara dess kust.”

Rädda för Ryssland

Med Harpoon-missilerna kommer Ukraina dock vara  beroende av andra nationer för att samla in information så att systemen kan användas effektivt mot fartyg på längre avstånd. Några länder har velat skicka Harpoon-missiler till Ukraina men inte velat vara det första landet av rädsla för repressalier från Ryssland om ett fartyg sänks med deras missiler.

“Detta är ett viktigt steg för att öka ukrainarnas förmåga och operativa intensitet mot ryssarna”, sa Tom Karako vid centret för strategiska och internationella studier.

ANNONS

Han tillade att missilerna kommer utgöra “ett stort hot mot ryska fartyg som attackerar Ukraina från Svarta havet eller någon annanstans.”

Harpoon-missilerna kommer hjälpa Ukraina att trycka tillbaka ryska fartyg och samtidigt påbörja minröjning så att fraktfartyg kan starta sina verksamheter igen.

Danmark har inte kommenterat de nya uppgifterna.

Läs även: G7-länderna överens om 189 miljarder kronor till Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS