”Det står verkligen och väger”, säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn till TT.

ANNONS

Handelskonflikten mellan USA och Kina utgör största hotet mot världsekonomin, anser han. Men även brexit och andra politiska oroshärdar utgör stora risker.

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn konstaterar i intervjun med nyhetsbyrån TT i en artikel som bland annat publicerats av Affärsvärlden på nätet att sysselsättningen redan slagit av på takten. Även andra bedömare kalkylerar med en stigande arbetslöshet och en fallande konjunktur även i Sverige.

”Jag ser en stor risk att vi åker ner mot nolltillväxt i Sverige”, säger Michael Grahn, som anser att risken för en recession i dag är 50 procent.

”Det står verkligen och väger.”

Men alla experter är inte lika oroliga. SvD Näringsliv har pratat med två börsproffs som avfärdar risken för en börskrasch i kölvattnet av omvärldsoron, även om Stockholmsbörsen rasat 9 procent på bara en månad.

ANNONS
ANNONS

”Rekyler och korrektioner tillhör vanligheten på aktiemarknaden, även om centralbankernas expansiva penningpolitik senaste åren dämpat rörelserna. Jag ser inga tecken på att vi i dag står inför en börskrasch”, säger Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till tidningen.

Även Nicklas Andersson, sparprofil på Avanza, har svårt att se en hägrande börskrasch och förklarar i artikeln att det sett rätt stabilt ut före de tidigare finanskriserna.