Regeringen och Centerpartiet har kommit överens om strandskyddet och äganderätten i skogen. Därmed kommer C att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister, rapporterar flera medier. 

ANNONS

Socialdemokraternas nya ordförande Magdalena Andersson ser nu ut att få överta även statsministerposten efter Stefan Löfven, som ska begära sitt entledigande hos talmannen Andreas Norlén under onsdagen.

In i det sista var maktöverlämningen osäker, då en uppgörelse mellan Regeringen och Centerpartiet saknades och därmed stöd i riksdagen, där särskilt MP och C sades ha stora problem att komma överens. Men natten till onsdagen lyckades parterna att förhandla fram en överenskommelse.

”Regeringen har levererat”

”Regeringen har levererat på överenskommelsen. Därför har riksdagsgruppen och partistyrelsen landat i att vi kommer att tolerera och trycka på gul knapp för Magdalena Andersson som ny statsminister när en sådan omröstning sker”, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till Dagens Nyheter.

”Nu stärker vi strandskyddet där det behövs som mest och säkrar människors tillgång till stränder och natur. Dessutom skyddar vi mer värdefull skog än någonsin tidigare, inte minst de fjällnära skogarna. Natur som vi förstör går inte att återställa, arter som utrotas kommer inte tillbaka. Tack till dig som varit med och kämpat för vår svenska naturen och allemansrätt”, skriver Miljöpartiet på sin Facebooksida.

Dadgostar måste också övertalas

Efter statsminister Stefan Löfvens entledigande tar talmannen vid genom samtal med partiledarna för att få fram en statsministerkandidat med stöd i riksdagen.

Magdalena Andersson behöver också att Vänsterpartiet röstar för eller lägger ner sina röster för att hon ska bli statsminister. Nooshi Dadgostar (V) krävde i en Aktuellt-intervju nyligen att regeringens hela politik ska förflyttas åt vänster för att Vänsterpartiet ska släppa fram Magdalena Andersson.

ANNONS
ANNONS

”De andra partierna har fått ge och ta, men vi har inte blivit inbjudna i någon av förhandlingarna”, sa Dadgostar till SVT tidigare i veckan.

Läs även: Magdalena Andersson tackar ja till att bli ny S-ledare [Dagens PS]