Storbrittanien sticker ut som en av de västerländska ekonomierna som kommer att prestera sämst, nästan lika dåligt som den ryska ekonomin, menar bland annat Goldman Sachs i en makroanalys för av nya året.

ANNONS

Den brittiska ekonomin kommer att krympa 2023. Det säger analytikerna på Goldman Sachs som har undersökt hur världens ekonomier lär prestera under 2023. Goldman Sachs menar att landets ekonomiska motgångar lär bli nästan lika omfattande som de ryska.

Enligt analysen ska Storbrittaniens BNP minska med 1,2 procent under 2023 för att sedan återhämta sig och öka med 0,9 procent under 2024. Jämfört med världens övriga stora ekonomier är det en betydligt större minskning som väntas.

Nästan lika illa som Rysslands recession

Rysslands ekonomi är hårt ansatt av västs sanktioner till följd av landets invasion i Ukraina. Trots det väntas den brittiska ekonomin bara gå marginellt bättre än den ryska, då Rysslands BNP väntas minska med 1,3 procent under 2023. Ryssland väntas också, enligt analysen, återhämta sig bättre under 2024 med en ökning av BNP på 1,8 procent.

Tyskland, som också är en av de stora ekonomierna som väntas gå dåligt, förväntas ha ett BNP-tapp på 0,6 procent 2023 följt av en ökning på 1,4 procent 2024.

Mindre i plånböckerna, energikris och Brexit

Bland krisens orsaker finns bland annat fallande köpkraft, den europeiska energikrisen och konsekvenserna av Brexit. Enligt en analys från KPMG är den avtagande köpkraften den starkaste drivkraften bakom den brittiska recessionen. Inflationen har slagit hårt mot hela Europa och så även mot Storbrittanien och köpkraften väntas minska ytterligare under 2023.

En annan orsak till att krisen slår hårdare mot Storbrittanien är att de också påverkas av den europeiska energikrisen och att detta slagit hårt mot hushållens ekonomi. Lägg till Brexits negativa inverkan på den brittiska handeln så har du de huvudsakliga orsakerna till att Storbrittaniens ekonomi väntas gå så dåligt under året.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: The UK Recession will be almost as deep as that of Russie, economists predict [CNBC]

Läs även: Oväntad ökning på brittiska huspriser [Dagens PS]