Arbetslösheten i Storbritannien sjönk oväntat till den lägsta nivån sedan 1975 i februari. Det låter Bank of England vidta en räntehöjning i maj, tror Handelsbanken.

ANNONS

Arbetslösheten sjönk till 4,2 procent i februari från 4,3 procent månaden innan, enligt tisdagens statistik. Väntat var en oförändrad nivå enligt Thomson Reuters analytikerkonsensus. Timlönerna, exklusive bonusar, steg som väntat med 2,8 procent i årstakt – upp från +2,6 procent månaden innan.

Det betyder dock att löneökningarna fortsatt halkar efter inflationen, som under samma period noterades vid omkring 2,9 procent, konstaterar nyhetsbyrån. Därmed fortsätter de brittiska hushållens köpkraft, som är huvudmotorn i den brittiska ekonomin, att urholkas.

Handelsbanken konstaterar att Bank of England har spått en oförändrad arbetslöshet vid 4,3 procent i närtid och en löneökningstakt på 2,75 procent under första halvåret 2018.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att dagens arbetsmarknadsdata bör vara mer än i linje med Bank of Englands förväntningar och därmed låta centralbanken vidta en räntehöjning i maj”, skriver Handelsbanken i en kommentar.