Dagens PS

Boris Johnson förnedrad – förlorade där partiet vunnit i 189 år

Boris Johnson
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 dec. 2021Publicerad: 17 dec. 2021

Ett säkert mandat i 189 år – men inte längre. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är förnedrad och hans konservativa parti har panik efter valförlusten i North Shropshire.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

North Shropshire har varit representerat i parlamentet av konservativa ledamöter i nästan 200 år – sedan 1832 har det konservativa partiet, som kallas “Tories” i Storbritannien, vunnit varenda val.

Fram tills nu. Liberaldemokraterna vann i ett specialval mandatet som sågs som en av de “säkraste” valkretsarna för Tories, då valkretsen ligger på landsbygden utanför Birmingham och röstade stort för Brexit. Det var också med god marginal som Lib Dems tog platsen, vinnaren hade 17000 röster och 6 000 rösters marginal. Detta efter att Tories vunnit senaste valet med över 23 000 röster.

Valet utlystes efter att minister fick avgå

Det särskilda valet utlöstes av att tidigare ministern Owen Paterson avgick efter att han befanns ha brutit mot parlamentets regler om betald lobbyverksamhet. Boris Johnsons försök att skydda honom slog snabbt tillbaka och ledde till en skadlig bråk om etik och intensiva Tory-stridigheter, rapporterar Bloomberg. 

Det hela ses som ett stort fiasko för premiärminister Boris Johnson som haft ett tufft år 2021. Bloomberg rapporterar nyheten som att Boris Johnson blivit “förnedrad”.

Väljarna i North Shropshire “var trötta och de gav oss en spark,” säger Oliver Dowden, det konservativa partiets ordförande till Sky News under fredagen.

Boris Johnson har stora problem

Boris Johnson har blivit kraftigt ifrågasatt som premiärminister den senaste tiden, med en revolt i sitt eget parti mot den hårda linjen med coronarestriktioner. Han har också kritiserats kraftigt i pressen på grund av information som läckt ut om en julfest som anordnades i premiärministerbostaden 10 Downing Street samtidigt som landet hade hårda restriktioner i fjol.

ANNONS

“”Detta måste ses som en folkomröstning om premiärministerns prestation och jag tror att premiärministern nu är inne på sina sista order. En till ‘strike’ och han är ute”, säger Roger Gale, som är en veteran i parlamentet för de konservativa till BBC Radio.

Liberaldemokraterna firar förstås segern stort. Väljare som varit konservativa genom hela livet ”vände sig till Liberaldemokraterna i stora skaror och skickade ett tydligt besked till premiärministern att festen är slut”, säger Liberaldemokraternas partiledare Ed Davey med en tydlig passning till Boris Johnson och skandalen kring julfesten.

Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS