Ny positiv makrostatistik kommer nu in och visar bland annat att Sveriges BNP tycks växa under årets första kvartal.

ANNONS

Det är tvärtemot prognoserna, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt på Di.se.

”Data fram till februari tyder på mer än en hygglig start på året”, skriver Swedbanks analytiker Pernilla Johansson i en kommentar, enligt Direkt.

Swedbank tog höjd för en nedgång i BNP under Q1, men nu tyder det mesta på att BNP alltså växer.

”Men försenade vaccinationer och oro för en tredje coronavåg väntas tynga utsikterna på kort sikt. Detta innebär nedåtrisker för vår prognos om en stark återhämtning under det andra kvartalet, men givet vilket motståndskraft ekonomin hittills visat bedömer vi att vår prognos om en BNP-tillväxt på 3 procent i år fortfarande ser relativt bra ut”, tillägger Swedbanks analytiker.

BNP-indikatorerna, som varje månad publiceras av SCB, gick upp 0,7 procent i februari. I januari var uppgången 0,5 procent.

Där till ökade produktionsvärdet i näringslivet, orderingången i industrin och hushållens konsumtion, även om alla indikatorer utom för industrin är lägre än för ett år sedan, skriver Direkt där även Handelsbankens seniorekonom Anders Bergvall uttalar sig och ser en tendens om en mer motståndskraftig ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Den svenska BNP-tillväxten under Q1 är starkare än Handelsbankens prognos, samtidigt räknar Anders Bergvall med en svag återhämtning så länge restriktionerna kvarstår.

Läs även: Danske Bank tror på stark återhämtning [DagensPS.se] »