Dagens PS

Bank of England: Acceptera att ni är fattigare

Bank of England
Bank of Englands chefsekonom har skapat rubriker i Storbritannien (Foto: Unsplash).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 26 apr. 2023Publicerad: 26 apr. 2023

Bank of Englands chefsekonom anser att britterna måste acceptera att de nu är fattigare än tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företag och arbetstagare försöker överföra effekterna av inflationen på varandra, vilket riskerar att inflationen håller i sig, menar Bank of Englands chefekonom Huw Pill.

Pill diskuterade den “serie av inflationschocker” som drivit på inflationen de senaste 18 månaderna i en podcast som släpptes under tisdagen skriver CNBC.

Många faktorer driver på inflationen

Han menar att det inte enbart är kriget i Ukraina och pandemin som ligger bakom den höga inflationen, utan också företags och arbetstagares beteende i Storbritannien och USA.

Det är naturligt, sa han, att de som sätter priserna och de som sätter lönerna förändrar sitt beteende. När levnadskostnaderna – som de höga energipriserna – ökar vill arbetstagarna ha högre löner, samtidigt som företagen vill höja priserna.

En utveckling där lönerna stiger som följd av ökade priser, samt priserna ökar till följd av ökade löner, en så kallad pris och lönespiral, är debatterad bland ekonomer

Pill menar att en pris- och lönespiral bara är självdestruktivt och inte gynnar någon.

“Vi står nu inför en ovilja att acceptera att vi alla har det sämre, och vi måste bära vår del av ansvaret”

ANNONS

Liten risk för pris och lönespiral

Pills kommentarer har fått stor spridning och uppmärksamhet i brittiska medier. Det samma skedde i februari 2022 då Bank of Englands chef Andrew Bailey sa att löntagare skulle hålla tillbaka i löneförhandlingar.

Både USA:s finansminister Janet Yellen och företrädare för den europeiska centralbanken har sagt att de inte ser någon risk för en pris och lönespiral i USA eller i eurozonen.

Men vissa hävdar att Storbritannien är särskilt utsatt på grund sin importberoende ekonomi, svaghet i det brittiska pundet och arbetsmarknad som har begränsats av Brexit.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Storbritanniens inflation fortfarande över 10 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS