Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci sågar lockdowns i Kina. Viruset kommer spridas vidare när myndigheterna väl öppnar upp igen, och befolkningen har inte vaccinerats i den grad som behövs, menar han.

ANNONS

De kinesiska myndigheterna fortsätter med sin nolltolerans i jakten på covid-fall. På torsdagen rapporterades 4 651 fall i Shanghai – en stad som har varit under lockdown i över en månad – och där myndigheterna inte kommer ge sig förrän staden rapporterar noll nya fall tre dagar i rad, uppger Bloomberg.

Fauci sågar lockdowns i Kina

Nolltoleransen kommer dock inte fungera i det långa loppet och är helt fel väg att gå, uppgav Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci i ett tyskt tv-program.

Enligt honom tar de kinesiska myndigheterna inte tillfället i akt och vaccinerar den äldre delen av befolkningen, som är i störst behov av vaccinen, samtidigt som de kinesiska vaccinen som redan används har visats sig vara mindre effektiva.

I hela landet rapporterades över 5 000 fall på torsdagen, och omikron fortsätter att spridas till nya städer i Kina. Senast landet rapporterade noll fall var i oktober förra året.

Senaste staden att stänga ner är Zhengzhou, som har omkring elva  miljoner invånare. Det innebär samtidigt att Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, nu måste stoppa nyanställningar till världens största Iphonefabrik.

Kritiken växer

Allt fler ställer sig frågan hur länge Kina kommer kunna fortsätta med sin nolltolerans, och även inom landet växer kritiken. Enligt nationella siffror är över 80 procent av landets 1,4 miljarder människor helt vaccinerade och hälften har fått booster-sprutor. Trots det fortsätter viruset att spridas.

För Shanghais invånare, där många har varit instängda i 5 veckor, är framtiden fortsatt oviss.

ANNONS
ANNONS

”Det är möjligt att det kommer nya utbrott av omikron i Shanghai under de kommande månaderna, vilket kommer att orsaka ytterligare störningar i staden när nya nedstängningar sätts in” uppger Benjamin Cowling, professor i epidemiologi vid Hongkongs universitet.

Läs även: Lockdowns hotar amerikanska företag i Kina [Dagens PS]