Dagens PS

Iphone 14 försenas – lockdown stoppar anställningar i Kina

Iphone 14 försenas – lockdown stoppar anställningar i Kina
Kinas strategi av nolltolerans har haft stor inverkan på landets ekonomi. Bilden är från Foxconns fabrik i Wuhanprovinsen. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Iphone 14 kan försenas av en ny lockdown i Kina. Foxconn, som monterar Iphone åt Apple, tvingas stoppa nyanställningar efter att kinesiska myndigheter infört en ny lockdown i elvamiljonersstaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Iphone 14 ser ut att kunna försenas på grund av ännu en kinesisk lockdown. Efter fyra konstaterade covid-fall och tio asymtomatiska smittbärare stänger kinesiska myndigheter ned staden Zhengzhou, som har omkring elva  miljoner invånare. Det innebär att Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, nu måste stoppa nyanställningar till världens största Iphonefabrik.

Fyra covidfall bakom lockdown

Vi i västvärlden hör inte mycket om covid längre, men i Kina är läget annorlunda. Det var på onsdagen beskedet från de kinesiska myndigheterna kom: Zhengzhou sätts i lockdown i sju dagar på grund av fyra (4) konstaterade fall av covid-19. Enligt South China Morning Post ska anställda arbeta hemifrån och skolorna flytta online, och människor får bara lämna eller komma in i staden om det är absolut nödvändigt.

Foxconn har enligt SCMP under senare tid försökt locka fler anställda med höga kontantbonusar, men nu slår det alltså tvärstopp. Företaget meddelar på onsdagen att man stoppar alla nyanställningar.

Kan påverka schemat

Foxconn har tidigare fått tillåtelse att hålla produktionen igång genom en så kallad “stängd loop” i Shenzhen, något Dagens PS tidigare rapporterat om, allt för att hålla produktionstakten av Iphone 14 uppe.

Att man inte kan anställa fler gör att produktionsschemat blir svårt att hålla. Det skapar förstås oro för att leveranstiderna för Iphone kommer att bli längre under tiden som kommer, och för att lanseringen av Iphone 14 i höst kan försenas.

Foxconn säger dock enligt Reuters att produktionen fortsätter som vanligt, och inte har påverkats av det senaste lockdown-beslutet från de kinesiska myndigheterna.

ANNONS

Läs även: Iphone tillverkas i Indien – minskar beroendet av Kina 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS