Iphone 14 kan försenas av en ny lockdown i Kina. Foxconn, som monterar Iphone åt Apple, tvingas stoppa nyanställningar efter att kinesiska myndigheter infört en ny lockdown i elvamiljonersstaden.

ANNONS

Iphone 14 ser ut att kunna försenas på grund av ännu en kinesisk lockdown. Efter fyra konstaterade covid-fall och tio asymtomatiska smittbärare stänger kinesiska myndigheter ned staden Zhengzhou, som har omkring elva  miljoner invånare. Det innebär att Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, nu måste stoppa nyanställningar till världens största Iphonefabrik.

Fyra covidfall bakom lockdown

Vi i västvärlden hör inte mycket om covid längre, men i Kina är läget annorlunda. Det var på onsdagen beskedet från de kinesiska myndigheterna kom: Zhengzhou sätts i lockdown i sju dagar på grund av fyra (4) konstaterade fall av covid-19. Enligt South China Morning Post ska anställda arbeta hemifrån och skolorna flytta online, och människor får bara lämna eller komma in i staden om det är absolut nödvändigt.

Foxconn har enligt SCMP under senare tid försökt locka fler anställda med höga kontantbonusar, men nu slår det alltså tvärstopp. Företaget meddelar på onsdagen att man stoppar alla nyanställningar.

Kan påverka schemat

Foxconn har tidigare fått tillåtelse att hålla produktionen igång genom en så kallad ”stängd loop” i Shenzhen, något Dagens PS tidigare rapporterat om, allt för att hålla produktionstakten av Iphone 14 uppe.

Att man inte kan anställa fler gör att produktionsschemat blir svårt att hålla. Det skapar förstås oro för att leveranstiderna för Iphone kommer att bli längre under tiden som kommer, och för att lanseringen av Iphone 14 i höst kan försenas.

ANNONS
ANNONS

Foxconn säger dock enligt Reuters att produktionen fortsätter som vanligt, och inte har påverkats av det senaste lockdown-beslutet från de kinesiska myndigheterna.

Läs även: Iphone tillverkas i Indien – minskar beroendet av Kina [Dagens PS]