Kinas plan kanske inte är att invadera Taiwan – analytiker menar att kommunistpartiet kan försöka sig på att i stället strypa Taiwan från omvärlden.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat fortsätter Kina med nya militärövningar runt Taiwan, även efter att de stora militärövningar där Kina omringat ön som presenterades som ett svar på USA-politikern Nancy Pelosis besök på ön tagit slut.

Både amerikanska och kinesiska analytiker menar nu att Kina inte behöver invadera Taiwan för att kontrollera ön. CNN skriver att Kinas plan kan vara att isolera Taiwan från omvärlden och strypa transporter över hav och i luften till ön.

Strypa Taiwan ”som en snara”

Meng Xiangqing, professor vid PLA National Defense University, säger att de sex områden som valts ut för militärövningar var för att visa hur Kina kan skära av Taiwans hamnar, attackera militäranläggningar och blockera möjligheterna för andra länder som USA att komma till Taiwans undsättning.

”Anslut de sex områdena i en linje, som en snara, med knuten på snaran rätt i sydvästlig riktning”, säger Meng i en intervju med den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

”Detta är en aldrig tidigare skådad omringning av ön Taiwan”, säger han.

Även amerikanska analytiker drar liknande slutsatser:

”Övningen visade att en blockad i en konflikt inte behöver kräva en konstant marin närvaro vid kusten, utan snarare kan sjöfart och flygtrafik avskräckas av luft- och missilhot till stöd för en maritim blockad”, säger Carl Schuster, tidigare operationschef vid US Pacific Commands Joint Intelligence Center på Hawaii.

ANNONS
ANNONS

”Övningen … tyder på att Peking först skulle isolera Taiwan och ta till luft- och missilangrepp i hopp om att bryta Taipeis politiska vilja. En kostsam invasion är förmodligen en sista utväg.”

Retirerade under inbördeskriget

Kinas kommunistparti anser att Taiwan är deras territorium – trots att de aldrig kontrollerat ön. Kina avstod ön till Japan efter att ha förlorat det första Sino-japanska kriget 1895. 1912 störtades den kinesiska kejsaren och Republiken Kina utropades. De nationalistiska trupperna i Kuomintang förlorade sedermera inbördeskriget (1927-1950) mot Mao Zedongs kommunister och retirerade till ön Taiwan som man fått tillbaka av japanerna efter krigsslutet 1945. Koumintangs ledare Chiang Kai-shek satte upp en militärdiktatur på ön, där Republiken Kina fortfarande är det officiella namnet – de första fria valen hölls på ön 1996.

Läs även: Kina: Nancy Pelosi leker med elden [Dagens PS]