Det scenariot väntar sannolikt Sverige, skriver Handelsbankens makroexperter. Och det går stick i stäv med regeringens mer optimistiska prognos.

ANNONS

Varje vecka publicerar Handelsbanken Makrosvepet där banken djupdyker i det som händer och sker i ekonomin i Sverige och omvärlden.

I senaste utgåvan kommenterar Handelsbankens experter bland annat regeringens vårproposition där prognosen från slutet av mars, med ett BNP-fall i år på 4,2 procent och en stigande arbetslöshet på 9 procent, ligger fast.

Även om de styrande politikerna kalkylerar med en kraftig inbromsning i svensk ekonomi är förhoppningarna betydligt högre än vad Internationella valutafonden, IMF, räknar med.

IMF bedömer, skriver Handelsbanken i Makrosvepet, att Sverige ”går mot den lägsta tillväxten sedan andra världskriget”.

Handelsbanken ger IMF rätt

Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, och Kiran Sakaria, strateg på banken, tror i likhet med IMF att utsikterna för Sverige är avsevärt mycket mörkare än den bild som regeringen med finansminister Magdalena Andersson i spetsen målar upp.

”Vår bedömning är att regeringens prognoser är för optimistiska och att inbromsningen blir ännu djupare. Vi går sannolikt mot den sämsta tillväxten sedan andra världskriget och med en stigande arbetslöshet och sjunkande inflation bedömer vi att Riksbanken använder reporäntan som en del i sitt paket att stötta ekonomin”, skriver Handelsbankens expertduo och spår att en sänkning av styrräntan är mycket nära förestående från Riksbankens sida.

”Därför tror vi att Riksbanken kommer sänka styrräntan till -0,5 procent i slutet på månaden”, heter det.

ANNONS
ANNONS

Läs även: BNP-prognos önskedröm – kortköpen rasar [DagensPS.se] »

Läs vidare: PS publisher totalsågar Magdalenas prognos [DagensPS.se] »