I en färsk analys skriver Swedbank att högre inflation och lägre tillväxt hotar Sverige i spåren av Ukrainakriget.

ANNONS

Ränteprognoserna blir dessutom mer osäkra än normalt.

Dock höjs bolåneräntorna något i senaste prognosen, konstaterar Swedbank Makro.

”Risken för högre inflation och en lägre tillväxt har ökat till följd av kriget i Ukraina, men vi bedömer trots detta att prognoserna för svensk ekonomi står sig väl”, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande från banken.

Sverige uppges ha begränsad handel med Ryssland, men svensk ekonomi påverkas negativt genom högre energipriser, fallande börskurser och av risken för en sämre makroekonomisk utveckling i Europa i närtid.

Rådet: Bind bolånet om du är orolig för ekonomin

Effekterna på svensk ekonomi förväntas ändå bli relativt små och den underliggande utvecklingen i svensk ekonomi är stark, enligt Swedbank.

”Vår prognos är att Riksbanken höjer räntan i november, vilket leder till att svenska räntor med kortare löptider stiger senare i år. Kriget väntas inte ha någon avgörande betydelse för penningpolitiken, men skulle kunna få Riksbanken att ligga kvar längre med sina stimulanser”, säger Andreas Wallström.

”De bundna bolåneräntorna steg i januari och flera institut har höjt räntorna i februari. Ett högre globalt ränteläge, tillsammans med att Riksbanken väntas trappa ned obligationsköpen under året, förväntas bidra till att de bundna bolåneräntorna stiger. Den rörliga bolåneräntan stiger i takt med att Riksbanken höjer räntan. Sammantaget revideras prognosen för bolåneräntorna upp något jämfört i februari och vi räknar med att den femåriga bolåneräntan når 2 procent i slutet på året samtidigt som den rörliga stiger till 1,60 procent” skriver Swedbank och råder dig som är högt belånad i förhållande till din inkomst att binda hela eller delar av räntan på bolånet, alternativt öka amorteringarna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Det skrämmer svenska bostadsrättsägare mest [Dagens PS]