Dagens PS

Det skrämmer svenska bostadsrättsägare mest

svenska bostadsrättsägare
Enligt årets upplaga av Sveriges bostadsrättsrapport oroar sig svenska bostadsrättsägare mest för räntehöjningar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 03 mars 2022

Enligt årets upplaga av Sveriges bostadsrättsrapport oroar sig svenska bostadsrättsägare mest för räntehöjningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utöver räntehöjningar är det oförutsedda kostnader och avgiftshöjningar som skrämmer svenska bostadsrättsägare mest, enligt rapporten från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC, som du kan ta del av i sin helhet här.

Värt att notera är att färre bostadsrättsägare (endast 16 procent) nu än tidigare (24 procent) tycks oroa sig för föreningens ekonomi.

Samtidigt uppger en majoritet att de inte har koll på föreningens ekonomi.

Över hälften, 55 procent, anser dock att föreningen är kunnig inom ekonomi, vilken är en hög siffra som förvånar Emil Lundström, vd och koncernchef på SBC.

Väckarklocka för brf:ernas styrelser?

Han tycker det är “positivt”, men ser det som mer illavarslande att över häften av de svarande i undersökningen anser att informationen från föreningen om ekonomin inte är tydlig, hela 53 efterlyser mer tydlighet på den punkten.

“Det är något som jag tror är viktigt för alla styrelser att tänka extra mycket på framåt”, säger han i ett pressmeddelande.

Tre av fem att tycker att styrelsen arbetar aktivt för att förbättra föreningens ekonomi, men 27 procent uppger att de inte vet, mer än fjärdedel, om så är fallet.

ANNONS

En annan fråga som ventileras är om föreningen fördelar ekonomin solidariskt eller ej. Rapporten visar att hälften av landets bostadsrättshavare upplever att föreningen gör just det.

Det är Ipsos Norm som gjort årets undersökning, Sveriges bostadsrättsrapport, som presenteras för femte året i rad, på uppdrag av Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.

I undersökningen svarar 1007 svenska bostadsrättsägare på frågor om bostadsföreningen.

Läs även: Så vill bostadsägare sortera sitt avfall

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS