Den undangömda förmögenheten ska vara värd över 5,5 miljarder kronor. Men nu vevar politikerna friskt i debatten om vart pengarna ska gå.

ANNONS

En hemlig brittisk ”spargris” – som den kallas i brittiska medier – rör upp känslorna mellan Labour och Tories just nu, rapporterar bland annat Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är en fond som startades 1928 vid namn The National Fund for the Redemption of the National Debt vars syfte, precis som namnet avslöjar, var att fungera som en buffert och för att betala av Storbritanniens statsskuld. Fonden startade med en donation på 1 miljon pund men har i dag växt betydligt till ett värde på ungefär 5,5 miljarder kronor.

Men nu har politikerna i Storbritannien hamnat i ett infekterat storbråk, uppger SvD Näringsliv. Medan landets kronjurist Jeremy Wright vill plocka ut motsvarande 4,6 miljarder kronor från fonden för att betala av en del av statsskulden sätter sig partiet Labour på tvären. Oppositionspartiet vill i stället att pengarna ska gå till välgörenhet.

ANNONS
ANNONS

Enligt SvD var tanken från början att fonden skulle kunna betala av landets statsskuld i ett svep. Men det kan bli svårt, förklarar SvD – statsskulden ligger i dag på över 20 biljoner svenska kronor.