Dagens PS

Magdalena Andersson tackar ja till att bli ny S-ledare

Magdalena Andersson tackar ja
Magdalena Andersson tackar ja till att bli partiledare för Socialdemokraterna. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 29 sep. 2021

Socialdemokraternas valberedning föreslår Magdalena Andersson som ny partiledare – och finansministern tackar ja. Därmed ser hon ut att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nomineringarna har strömmat in – samtliga 26 partidistrikt i Socialdemokraterna har nominerat finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Stefan Löfven som aviserat att han tänker avgå på partiets kongress i november.

På en presskonferens på onsdagen bekräftade också Socialdemokraternas valberedning att de nominerar Magdalena Andersson till ny partiledare, meddelar valberedningens ordförande Elvy Söderström. 

“Hela det socialdemokratiska partiets medlemskår har enats om att föreslå Magdalena Andersson till att bli ny ordförande”, säger Elvy Söderström.

“Jag känner dig Magdalena som en person som känner stark iver för att ta itu med alla de delar som vi behöver bygga bättre. Vi från valberedningen säger än en gång tack för att vi får nominera dig till ordförande för Socialdemokraterna och jag måste säga att jag längtar till i november då vi ska på kongress igen.”

“Ett stort beslut”

Magdalena Andersson deltog också på presskonferensen, och meddelade att hon tackar ja till frågan om att bli partiledare.

“Att ställa sig till förfogande som ordförande för Socialdemokraterna är ett stort beslut. Det är inget man bestämmer sig för från en dag till en annan utan det kräver tid och eftertanke”, säger Andersson.

I ett tal berättade hon vad hon vill göra för Sverige. Fokus kommer att ligga på gängkriminaliteten, välfärden och klimatarbetet.

ANNONS

“Jag kommer att vända på varenda sten för att bryta segregationen och knäcka gängen.”

“Sedan Stefan Löfven tillträdde har 100 000 fler börjat jobba i välfärden. Men de kommer att behöva bli ännu fler. Det kräver mer pengar – men också att pengarna går till verksamheterna och inte riskkapitalister. Vare sig det gäller brotten, integrationen eller välfärden. Lösningen är inte fler privatiseringar, avregleringar eller naiva marknadslösningar”, säger Magdalena Andersson.

Vill inte svara om statsministerposten

Det är mycket sannolikt att Magdalena Andersson kommer att ta över som statsminister efter Stefan Löfven redan innan året är slut, och därmed bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon vill dock inte svara på frågor om det vid pressträffen.

“Vi är inte där än. Nu ska vi se vad kongressen kommer att besluta så kan vi prata om andra saker sen”, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna ska välja ny partiordförande vid kongressen den 3 till 7 november. Stefan Löfven tänker sedan avgå som statsminister. Magdalena Andersson kommer sedan att behöva riksdagens godkännande för att kunna ta över som regeringschef.

Läs även: Stefan Löfven avgår – dags för Magdalena nu?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS