Dagens PS

Lyxmodebolaget Zegna siktar på börsnotering

zegna
Zegna går nu mot börsnotering. Spana in de tjusiga klädesplaggen. (Foto: Zegna)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Kostymtillverkaren Zegna går mot spac-notering i en affär värd 3,2 miljarder dollar. Enligt vd Gildo Zegna passade man på när det perfekta läget kom.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Zegna är ett familjeägt företag som grundades 1910 av Ermengildo Zegna. Idag är det barnbarnet Gildo som är vd. Redan på 1960-talet var modebolaget känt för sina lyxiga kostymer av god kvalitet. Men i och med att efterfrågan på kostymer minskat under senaste åren har Zegna delvis bytt fokus till exklusiva fritidskläder.

“Världen har förändrats”  

Nu går företaget mot börsen och bakom spac-noteringen står det europeiska riskkapitalbolaget Investindustrial i regi av den före detta UBS-chefen Sergio Ermotti. 

I slutet på 2019, innan pandemin, sade modebolagets vd att man i nuläget inte hade något intresse för börsnotering. Men nu verkar den bilden ha förändrats. 

“Vi hade kunnat vara självständiga i 100 år till. Men läget är lämpligt och världen har förändrats mycket och lyxindustrin har blivit väldigt utmanande”, säger han nu till Financial Times. “Tillfället kom och vi passade på”, säger han. 

Mål att attrahera yngre kunder

Familjen planerar att sälja delar av sitt innehav, men ska fortsätta äga 62 procent av bolaget.

250 miljarder dollar kommer gå till att hjälpa Zegna förvärva andra företag som tillverkar herrkläder. 2018 köpte bolaget amerikanska klädföretaget Thom Browne, och det är i den andan man vill fortsätta för att förnya bolaget och attrahera yngre kunder. 

ANNONS

Läs hela artikeln på Financial Times

Läs mer: Polestar går mot trolig börsnotering – Dagens PS 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS