Dagens PS

Lyxindustrin åker på stryk - aktierna haltar

Lyxklocka
Lyx står inte lika mycket i fokus längre när allt fler håller i sina plånböcker. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

Läget är inte så lyxigt längre för bland annat LVMH:s imperium när den dystra ekonomin till slut även ger utslag inom lyxsektorn. Nu är det inte lika hett att ha aktier inom bolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen i Europa har redan drabbat lyxsektorn, och nu visar färska siffror att branschen har börjat halta även i Kina – en jättemarknad som tidigare var en slags oas för lyxmärken – men där konsumenterna nu har börjat hålla i sina pengar allt mer. En ny undersökning visar den långsammaste expansionen för sektorn under augusti månad hittills i år, skriver Fortune.

Lyxsektorn bromsar in

Den rusning som lyxsektorn såg under det första halvåret är nu slut menar Gilles Guibout, portföljförvaltare på Axa Investment Managers i Paris.

“Europa är vanligtvis mycket känsligt när den globala tillväxten påverkas och detta skadar lyxen eftersom det finns tecken på en avmattning.”

Aktier drabbas

Även Cartier-ägaren Richemont varnade förra veckan för att de negativa ekonomiska vindarna till slut har nått sektorn och det fick många aktier på fall. För LVMH-bossen Bernard Arnault innebar det att han fick se sin egna förmögenhet minska med 42 miljarder dollar. Hans imperium fick ta den största smällen eftersom LVMH stod för 60 procent av nedgången som var hela 180 miljarder dollar sedan juli.

När allt fler investerare tvekar inför lyxaktier och konsumenter både i USA, Europa och Kina hellre verkar vilja lägga sina pengar på hög än att spendera dem, så råder det ett stort frågetecken vad som kommer hända inom sektorn härnäst. Enligt Bruno Vacossin, portföljförvaltare på Palatine Asset Management i Paris, är det inte helt kört för lyxprodukter men just nu är “tillväxttrenden helt enkelt svagare”.

Läs även:

Watch out – unika lyxklockor under klubban

Lyxhotell mjölkar gästerna på skyhöga avgifter

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS