Börserna världen över har fått en tung start på 2022 med stora nedgångar. Det gäller dock inte lyxaktier – sektorn har gått utmärkt, uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Privata Affärer

ANNONS

Det är framför allt en växande medelklass i Kina med aptit på lyx som drivit på den explosiva utvecklingen för lyxaktier de senaste åren. Under fjolåret var till och med Bernard Arnault världens rikaste man under en kort period, tack vare en makalös utveckling för LVMH (Louis Vuitton, Moet och Hennessy).

”De senaste åren har lyxbolagen framför allt drivits av ökat välstånd hos kinesiska konsumenter. Kina har haft en stadigt växande medelklass, som i sin tur har minskat sitt sparande och istället ökat sin konsumtion och den kinesiska marknaden är nu den viktigaste för lyxbolagen. De kinesiska konsumenterna står för en tredjedel av den globala lyxkonsumtionen”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Privata Affärer.

Hon lägger i intervjun in en brasklapp om att hon inte rekommenderar specifika aktier eller ens sektorn som helhet – men hon konstaterar att aktierna gått väldigt bra. Branschledande LVMH har visserligen inlett året nedåt, men nedgången är mindre än för hela marknaden. Och andra bolag har gått som tåget. Richemont, som äger juvelerarföretaget Cartier, rapporterade en försäljningsökning på 32 procent i förra veckan vilket drog upp hela sektorn på världens börser.

”Också Burberry presenterade starka försäljningssiffror förra veckan och meddelade då att bolaget väntar sig en ökning av omsättningen med 35 procent i år. Och så meddelade Prada i förra veckan att försäljningen är tillbaka på nivåerna före pandemin, säger Frida Bratt till Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bernard Arnault rikast i världen – går om Jeff Bezos [Dagens PS]