Lucka hos Avanza – nätmäklaren kan ha röjt banksekretess. Ekot avslöjar att vem som helst fram till nu kunnat se vilka som är nätbankens kunder.

ANNONS

Per-Ola Jansson, banksekretess-expert, kommenterar bristen på Avanza så här i Ekot:

”Uppgiften om att man är kund i en bank omfattas av banksekretessen. Kan man på något mer eller mindre enkelt sätt bryta sig igenom den, så bryter man sig igenom banksekretessen.”

Granskningen som SR gjort visar att flera högt uppsatta personer i offentlig sektor har konton i nätbanken. Men enligt lagen ska det inte vara så enkelt för utomstående att ta reda på vem som är bankkund.

Avanzas kundtjänst nekar också Ekot att ta del av vilka som är kunder i banken. Så långt fungerar banksekretessen, men på internet har Avanza däremot ”haft en dörr till sitt kundregister vidöppen”, framgår det.

Ex-FI-topp uttrycker förvåning

Det har gjort att vem som helst med lite fingerfärdighet kunnat kartlägga Avanzas kunder.

Ekot fann bland annat att Hans Schedin, tidigare chefsjurist på Finansinspektionen, har konto hos Avanza.

”Då funkar ju inte banksekretessen som den ska”, konstaterar han.

Avanzas vd Rikard Josefson säger till Ekot att ingen tanke funnits hos nätbanken att det skulle gå att identifiera kontoinnehvare på det sätt som nu avslöjas.

ANNONS
ANNONS

”Att den här möjligheten har funnits är något vi kommer adressera omedelbart, för att se om vi kan göra på ett bättre sätt. Men det här bekräftar inte om någon har några pengar hos oss, eller tillgångar. Det finns ju konton som inte har några innehav”, säger Josefson.

Avanza stoppade kort efter intervjun möjligheten att söka upp registrerade namn i nätbanken.

Läs även: Nätmäklarna har rivstartat 2021 [DagensPS.se] »