Ett nytt avtal om flytande naturgas mellan ett amerikanskt och ett finskt energibolag gör att både Finland och Estland kan sluta importera rysk gas.

ANNONS

Det Texasbaserade amerikanska energibolaget Excelerate Energy Inc. har tecknat ett tioårigt avtal med den finska statsägda naturgasdistributören Gasgrid Finland Oy. Avtalet gör att både Finland och grannlandet Estland nu inte längre behöver importera naturgas från Ryssland, det rapporterar Bloomberg.

På fredagen gick Gasgrid Finland med på att hyra in ett av Excelerate Energys  specialicerade tankfartyg, ett LNG-terminalfartyg, ett så kallat FSRU-fartyg. Det är en typ av fartyg som används som importterminaler av flytande naturgas, LNG, till havs.

Kan leverera 5 miljarder kubikmeter LNG

Affären kommer efter att Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson besökt USA:s president Joe Biden i Vita huset. Även andra länder vill få slut på beroendet av energiimport från Ryssland. Tyskland, Italien och några andra europeiska länder försöker också öka sin LNG-import med FSRU.

Efterfrågan på LNG från Finland och Estland är ungefär 3 miljarder kubikmeter per år och tankfartyget som Finland ska chartra kan leverera 5 miljarder kubikmeter per år, det har Excelerate Energys vd Steven Kobos sagt, skriver Bloomberg. Enligt företagssiffror är det cirka 52 laster.

Kopmmer till Östersjön i slutet av året

Excelerate Energy planerar enligt Steven Kobos att distribuera sitt FSRU-fartyg till Finland i slutet av 2022. Fartyget, som heter Exemplar, ligger för närvarande i Argentina och det kommer segla mot Östersjön efter vintern på södra halvklotet.

”Vi är stolta över att kunna komma in här och distribuera denna pålitliga, testade tillgång och att kunna tillhandahålla den typen av energisäkerhet,” säger Steven Kobos till Bloomberg.

Fartyget blir en LNG-importterminal till havs som kommer ersätta importen av rysk naturgas, Bloomberg skriver att Steven Kobos sagt att ett eventuellt överskott kan säljas till Finlands grannländer.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: LNG-terminal i Göteborg aktuellt på nytt [Dagens PS]