Den muterade varianten av coronavirus som kallas deltavarianten, är både farligare och smittsammare än tidigare varianter.

Den senaste veckan har förekomsten av deltavarianten ökat kraftigt i förekomst i Sverige. Forskare överraskas av att den muterade virusvarianten delta, tidigare kallad den indiska varianten, är mer smittsam och farligare än tidigare varianter. I Storbritannien har denna mutation av viruset nästan helt drivit smittspridningen.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, understryker betydelsen av att vaccin används brett och menar att det är väldigt viktigt att vaccin tillgängliggörs för alla grupper i samhället. Hon anser att spridningen av den nya varianten ökar på behovet av att överväga att vaccinera yngre, exempelvis ungdomar.

”För när man får in deltavarianten på ett gymnasium kan det lätt bli större smittspridning än vad vi har sett tidigare i en sådan miljö då den här varianten är mer smittsam”, säger hon till Life Science Sweden.

Större risk att hamna på sjukhus

Deltavarianten är, enligt uppskattningar, 60 procent mer smittsam än alfavarianten, tidigare kallad den brittiska varianten, som också är mer smittsam än det ursprungliga viruset, sars-cov-2. Deltavarianten är dessutom farligare, mindre studier tyder på att risken att hamna på sjukhus är cirka 50 procent större med deltavarianten jämfört med, exempelvis alfavarianten.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger att den utvecklingen är överraskande och lite oroande.

”Initialt tänkte nog jag och många av mina kollegor att det här viruset kommer att utveckla sig till att bli som ett av de vanliga säsongscoronavirusen, som är förhållandevis ”snälla” och orsakar milda förkylningar, inte mycket mer. Och så tror jag fortfarande att det kommer att bli över tid, men vi vet inte hur lång tid det kommer att ta”, säger han till Life Science Sweden.

Viruset muterar långsamt

Enligt Niklas Arnberg är orsaken troligtvis att viruset muterar förhållandevis långsamt för att vara ett RNA-virus.

ANNONS
ANNONS

”Det kanske tar tio år, det kanske tar hundra år, innan det ”snällat till sig” och landat i någon typ av harmoni och balans med oss som bär på det”, säger han till Life Science Sweden.

Befintliga vaccin fungerar lyckligtvis mot deltavarianten, men inte riktigt lika bra.

Läs mer: Vaccin mot covid-19 testas på barn från 6 månader [Dagens PS]