I flera regioner i Ryssland har husdjur börjat få vaccin mot covid-19. Det är ett stort steg mot att få kontroll över pandemin långsiktigt, menar experter.

ANNONS

Det ryska vaccinet Carnivak-Cov är det hittills enda covidvaccin som godkänts för djur. Vaccinet har testats på bland annat hundar, katter, minkar och rävar. Samtliga djur utvecklade antikroppar mot viruset, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Forskare tror att det är sannolikt att pandemin inleddes då covid-19-viruset spred sig från djur till människor, vilket också skett tidigare med andra välkända sjukdomar som influensa, ebola och HIV.

Kattunge dog – smittades av sin ägare

Det har också visat sig att djur kan smittas av människor med covid-19, som i ett fall i Storbritannien där en kattunge smittats av sin ägare och dött. Farliga mutationer kan uppstå hos djur som smittats av covid-19 som sedan kan spridas tillbaka till människor. I Danmark avlivades i höstas miljoner minkar efter att mutationer upptäckts.

”Även om ett vaccin för djur kanske inte verkar vara en prioritet mitt i en pandemi där många människor inte har tillgång till dem, är skydd av djurpopulationer en viktig aspekt av långvarig sjukdomsbekämpning”, skriver den amerikanska tidningen Forbes i en kommentar om att husdjur får vaccin.

Ryssland vill få tillstånd att exportera djurvaccinet till andra delar av världen. Tyskland, Polen, Kazakhstan, Thailand och Sydkorea är bland de länder som visat intresse att köpa in framtida doser av vaccinet, skriver Forbes.

Finns fall i Sverige

Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, har rapporterat att sars-cov-2-viruset har hittats i katter och hundar efter att deras ägare insjuknat i covid-19, skriver Life Science Sweden. Hundarna har då varit symptomfria, men katterna har haft övergående symptom från luftvägar och mag-tarmkanal.

ANNONS
ANNONS

SVA gör bedömningen att ”den pågående covid-19-epidemin drivs av smittspridning mellan människor och att eventuell smittspridning som sker från djur till människa i dagsläget är försumbar”, enligt Life Science Sweden.

Läs mer: Virusexperten: ”Covid-19 här för att stanna”