Dagens PS

Ännu en genombrottsstatus för Astra Zenecas Enhertu

Astra Zenecas Enhertu har fått genombrottsstatus
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har gett Astra Zenecas och Daiichi Sankyos läkemedelskandidat Enhertu genombrotsstatus för patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 okt. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Astra Zenecas och Daiichi Sankyos läkemedelskandidat Enhertu har fått genombrotsstatus av FDA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har gett Astra Zenecas och Daiichi Sankyos läkemedelskandidat Enhertu genombrotsstatus för patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer och som tidigare har fått en eller flera HER2-behandlingar. Beslutet baseras på resultat från fas 3-studien Destiny Breast03. Detta är den andra genombrottsstatusen för Enhertu inom bröstcancer. Det skriver Dagens Industri.

Genombrottsstatus kan ges till läkemedel som behandlar allvarliga och livshotande sjukdomar om preliminära kliniska resultat visar att läkemedlet kan ge substantiell förbättring.

Ny studie med Enhertu

En studie har nyligen startats vid Akademiska sjukhuset med målinriktad behandling med ett så kallat konjugat där antikroppar och cytostatika kopplas samman på patienter med HER2-positiv bröstcancer.

Henrik Lindman är bröstcancerläkare och tillförordnad verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset och huvudansvarig för den aktuella läkemedelsstudien.

“De första studierna av Enhertu som preparatet heter, visar på häpnadsväckande kraftig och långvarig effekt på tumörerna. Behandlingen har nyligen visat sig tre–fyra gånger mer effektiv än nuvarande behandling vid återfall, och med mycket få biverkningar”, säger han i ett pressmeddelande.

Har långvarig effekt

Målgrupp för den nu aktuella studien är kvinnor med nyupptäckt spridd HER2-positiv bröstcancer och Henrik Lindman säger att effekten av Enhertu är långvarig.

ANNONS

“Senare i höst startar vi en tredje studie för patienter som fallerat sina tidigare behandlingar för spridd HER2-positiv bröstcancer. I dagsläget ges behandlingen enbart inom ramen för kliniska studier, men Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, arbetar just nu med hälsoekonomiska beräkningar. Behandlingen kommer sannolikt att vara tillgänglig för förskrivning kommande vinter, berättar han i pressmeddelandet.

Vid HER2-positiv bröstcncer finns en ökad mängd av proteinet HER2 på cancercellernas yta, något som ger ökad celldelning och ökad tillväxt av tumören. Ungefär 12 till 15 procent av alla fall av bröstcancer är HER2-positiva.

Läs mer: Astra Zeneca – goda studieresultat för två cancerläkemedel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS