Dagens PS

Lågt värderad aktie möjliggör uppsida i Kabe

Bild på husvagn i sommarkväll.
Kabes försäljning har gått över förväntan under första kvartalet, men aktiekursen har inte hängt med. (Foto: Kabe)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Husvagnstillverkaren Kabe överraskade när marknaden väntade sig ett svagt första kvartal 2024. Försäljningen av husvagnar och husbilar ökade kraftigt trots att våren lät sig vänta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sista kvartalet 2023 var riktigt svagt tack vare tvekande konsumenter och en långt och kylig vinter –därför räknade många med att även våren skulle bli tuff för Kabe (börskurs Kabe) och andra på marknaden för husbilar och husvagnar.

Men den svenska marknaden överraskade, och mest positivt blev det för just Kabe som ökade försäljningen med hela 23 procent, rapporterar Privata affärer.

Internationell expansion ger stabilare husvagnsaktie

Bolaget har ökat kraftigt utanför hemmamarknaden, bland annat genom ett förvärv av brittiska Coachman och en expansion i Tyskland, en diversifiering som minskat risken för en skakig utveckling.

Även om det första kvartalet överraskade så var det inte det bästa kvartalet någonsin – däremot var det en tydlig signal om att bättre tider kan vara på gång för Kabe.

Marginalen ökar för Kabe

Något toppkvartal var kanske ändå inte första kvartalet, men väl en betydande förbättring från det fjärde kvartalet som bådar gott för resten av året. Omsättningen ökade något i första kvartalet 2024, vilket kan ses som positivt eftersom omsättningen i det föregående kvartalet hade minskat med 6,3 procent.

Det första kvartalets framgångar syns i resultatet, där man redovisar en rörelsemarginal på 7,6 procent eller 80 miljoner kronor – ett rejält uppsving från den svaga marginalen på 3 procent i det sista kvartalet 2023.

ANNONS

Kabe – Bra case för långsiktiga investerare

Privata affärer drar slutsatsen att den långa vinterns övergång i sommar kan möjliggöra ett intressant case för den mer långsiktige placeraren.

Ett större och stabilare bolag här möjlighet till bra tillväxt över tid och just nu är värderingen låg efter den tuffa vintern.

Läs mer: Människans lathet kan ge oss mindre i plånboken. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS